Izbjeglicama hrvatski jezik nudi novu šansu

Kroz Hrvatsku je tokom izbjegličke krize prošlo više od 650.000 ljudi. Međunarodna organizacija za migracije, čiji djelatnici rade u svim zemljama na takozvanoj balkanskoj ruti, tvrdi da su baš svakome pomogli.

Projekt kojim su pomagali izbjeglicama tokom krize, vrijedan 765.000 eura, završio je, a već se pripremaju za one koji će, prema evropskom sporazumu, tek doći. Jedan od glavnih oblika pomoći je učenje jezika, javlja Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

Hrvatski je težak, osobito ako ste većinu života govorili i pisali arapski ili farsi.

Put pun opasnosti

“Zovem se Salim, imam 37 godina, ja sam iz Sirija, iz Homsa, radim u području medicine”, kaže izbjeglica iz Sirije Salim al-Abbas.

“Stigla sam u Hrvatsku nakon dugog i teškog puta punog opasnosti. Bila sam blizu smrti više puta, ali nisam odustala”, rekla je Najat Mohammed, izbjeglica iz Iraka.

Salim i Najat pomalo su naučili hrvatski pohađajući tečajeve Međunarodne organizacije za migracije. Oni su među onima koji u Hrvatskoj čekaju azil.

“Ako prihvate moj zahtjev za azil, planiram ostati, pronaći posao. Sviđa mi se ova zemlja, Hrvatska je kombinacija zapadnih sloboda i orijentalnih tradicija, zato mi se sviđa ovdje”, rekao je Abbas.

“Nakon osnovne obuke, tražit ću pomoć da pohađam školu, da dobijem obrazovanje, kako bih mogla postati aktivni član ovog društva”, dodala je Najat Mohammed.

Čekanje na azil

Oko 400 izbjeglica trenutno u dva hrvatska prihvatilišta čeka da dobije azil. Oni su stigli balkanskom izbjegličkom rutom, a samo je 14 osoba stiglo u programu relokacije, temeljem evropskog sporazuma. Hrvatska ih ukupno treba primiti 1.617.

Proces ide sporo, priznaju u Ministarstvu unutarnjih poslova, no Hrvatska, kažu, svoje obaveze ispunjava.

“Njima se sad traži smještaj i oni ulaze u program integracije u hrvatsko društvo. Obvezni su učiti jezik, imaju zdravstvenu zaštitu, dobivaju privatni smještaj, koji im se plaća dvije godine, i ja se nadam da će to biti uspješno”, kazala je Anita Dakić iz MUP-a.

Nakon što su to činili tokom najteže krize, kad je na dan u Hrvatsku dolazilo i više od 6.000 izbjeglica, Međunarodna organizacija za migracije pomagat će i ubuduće.

Teško, ne i nemoguće

“Mi se nadamo da ćemo, temeljem podataka i prepoznatih potreba u okviru projekta kojeg smo predstavili, naći nova sredstva kako bismo ubuduće mogli nastaviti posao iz ovih ranih koraka pri integraciji”, rekla je Tatjana Radošević iz te organizacije. 

A najvažnije je da nauče jezik zemlje u kojoj planiraju ostati.

“Sad mogu razgovarati s ljudima u supermarketu, znam reći ‘bok, dobar dan, kako si'”, pohvalila se Mohammed.

Teško je, kaže, ali nije nemoguće.

Izvor: Al Jazeera