ICTY: Žalba Tužilaštva na presudu Šešelju

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (AP)

Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je u utorak žalbu na presudu Vojislavu Šešelju, kojom je oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratova u ove dvije države, te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo u žalbenom podnesku detaljno ukazuje na, kako je navelo, propuste većine članova iz prvostepenog sudskog vijeća, koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu krajem marta ove godine i predlaže Žalbenom vijeću Tribunala da ga proglasi krivim i osudi.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, Tužilaštvo je Žalbenom vijeću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

U žalbi, koja je napisana na 100 strana, uz dodatne anekse, Tužilaštvo ističe kako je prvostepeno vijeće sudije Jean-Clauda Antonettija pogrešno utvrdilo činjenično stanje, jer nije zaključilo kako Šešeljevi govori predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premještanja.

To je, kako je navelo Tužilaštvo, detaljno objašnjeno u žalbi.

Pogrešna procjena stanja

Tužilaštvo smatra kako prvostepeno vijeće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo valjane razloge za svoje zaključke, nije uvažilo argumente i dokaze tužilaštva te zato jer je pogrešno cijenilo činjenično stanje utvrđeno tokom suđenja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala, na čelu sa sudijom Antonettijem, izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratova u ovim državama i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova vijeća (sudije Anetoaneti i Mandiaye Niang), uz suprotno mišljenje sudije Flavije Lattanzi, zaključila je kako Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Lattanzi je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužilaštvo je tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Izvor: Agencije