Cvijanović: Imamo pravo na referendum

Predsjednica Vlade RS-a kaže da referendumsko pitanje nije usmjereno protiv bilo kojeg naroda ili institucije u BiH (Al Jazeera)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da građani tog bh. entiteta imaju pravo da se izjašnjavaju o svakom pitanju za koje cijene da je važno za njih ili za RS i poručila da im to pravo niko ne može oduzeti.

“Referendumsko pitanje o Danu Republike nije usmjereno protiv bilo koje institucije, ili bilo kojeg naroda u BiH, niti je sam čin referenduma u koliziji sa Ustavom i zakonom, već upravo suprotno, on je zaštićen i Ustavom i zakonom. Ne kršimo Dejtonski sporazum, ne prekrajamo granice, već smo jednostavno odlučili da se od konstantnih napada i maltretiranja branimo demokratijom pa ne razumijemo zašto Savjet za sprovođenje mira prijeti”, rekla je Cvijanović na pitanje Srne da prokomentariše izjavu ambasadora PIC-a kojom pozivaju vlasti RS-a da ne održe referendum.

Cvijanović tvrdi da ovo “nije prvi put da je PIC u funkciji bošnjačke politike” i naglasila da ne pamti da je ikada definisao bilo kakve stavove koji su bili nepristrasni i dobri za sve u BiH.

‘Apsurdne poruke PIC-a’

“Na isti način je funkcionisao i visoki predstavnik, donoseći godinama odluke unaprijed naručene od političkog Sarajeva, uglavnom kratkovide i štetne po unutrašnje odnose u BiH. Zato se s pravom može reći da su visoki predstavnik i PIC, ako ne više, onda barem podjednako krivi kao i domaći političari za neuspjeh i deficite koje pokazuje BiH”, istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da zbog njihovog neizbalansiranog i neobjektivnog odnosa i zatvaranja očiju pred realnošću, danas imamo BiH sa mnogo manje unutrašnje kohezije, a mnogo više sigurnosnih rizika.

“Oni su ti koji godinama krše i lome demokratiju u BiH i veoma često onemogućavaju istu tu BiH da počne da diše koristeći oba plućna krila. Oni zajedno sa političkim Sarajevom prekrajaju ustavnu strukturu BiH, po pravilu na štetu Republike Srpske”, rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da “apsurdno zvuči kad PIC podsjeća na obavezu izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH u zemlji u kojoj je više od 90 takvih odluka ostalo neizvršeno, mahom u kantonima i Federaciji BiH, a da se oni zbog toga nisu nijednom počešali po glavi”.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da ga danas, kada je dobio unuku, ne zanima PIC i njegova saopćenja.

PIC pozvao RS da ne održi referendum

Sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC) završena je ranije u Sarajevu bez konsenzusa ambasadora o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske.

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti RS-a da ne održe referendum o Danu RS-a te poručio da neće tolerirati kršenje Dejtonskog sporazuma niti pokušaje otcjepljenja. 

Poručuju da neće biti prekrajanja geografske karte BiH.

Rusija je izdvojila mišljenje.

U zajedničkoj izjavi, čiji tekst Rusija nije podržala, iz PIC-a je poručeno da je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije