Upozorenje EK-a o tenzijama na Balkanu

Posljednje tenzije između Hrvatske i Srbije unazađuju odnose u regionu (Al Jazeera)

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič ocijenila je danas da eskalacija u retorici u regionu Zapadnog Balkana ne doprinosi ostvarivanju evropskih principa pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i regionalne sradnje.

Komentarišući “posljednje tenzije između Srbije i Hrvatske“, Kocijančić je ponovila da je pristupni proces Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, baziran na pomirenju, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

”Eskalacija u retorici ne doprinosi postizanju ovih principa, koji predstavljaju kako opredjeljenje, tako i obavezu cijelog regiona”, poručila je Kocijančič u izjavi za Tanjug.

Izjava glasnogovornice Evropske komisije stigla je u trenutku dok se čeka zvanični odgovor Brisela na pismo kojim je, početkom mjeseca, premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao na nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj, kojima se ugrožavaju dobrosusjedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

EU podrška Srbiji

U sjedištu Evropske komisije danas je naglašeno da podrška EU-a evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana ostaje snažna.

”Otvaranje poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava i 24 – Pravda, sloboda i sigurnost predstavlja značajno dostignuće u pristupnim pregovorima Srbije i EU”, ponovila je Kocijančić.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada