Izetbegović PIC-u i Inzku: Zaštitite Ustav BiH

Izetbegović smatra da su namjere RS-a sasvim jasne (Reuters)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu pismo u kojem je naveo kako Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom о rаspisivаnju еntitеtskоg rеfеrеndumа kојu је Nаrоdnа skupštinа Rеpublikе Srpskе usvојilа 15. јulа.

Izetbegović ističe kako je Ustavni sud BiH u konačnoj odluci utvrdio da je 9. januar, kao datum obilježavanja Dana Republike Srpske, antiustavan.

“Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o provedbi entitetskog referenduma o ovom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mnijenja, jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi entiteta Republika Srpska obavezuje institucije vlasti u tom entitetu da provedu rezultate referenduma”, navodi se u pismu, javlja Anadolija.

Izetbegović je naglasio kao je ovaj referendum najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da njegovo provođenje predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje, kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštivati i provoditi.

Negiranje sudske vlasti

Pomenuti referendum “ne samo da negira institucije državne sudske vlasti, već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namjerom da faktor faktičke moći uvede na mjesto standarda pravne države i demokratije”, smatra Izetbegović.

Dodaje kako je ovo zapravo referendum o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za entitet Republika Srpska.

“Opstrukcija Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13 ukazuje na dva elementa koja trenutnu situaciju čine drugačijom od svih ranijih i time zahtijevaju Vašu odlučnu intervenciju. Naime, ovo je prvi put od stupanja na snagu Ustava Bosne i Hercegovine, kao Aneksa 4 uz Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, da je jedan entitet iskazao otvoren bojkot države Bosne i Hercegovine i da je proaktivno krenuo u uspostavljanje stanja suprotnog sudskoj odluci”, navodi Izetbegović.

On tvrdi kako se taj bojkot državne sudske vlasti, kao antidejtonski, antiustavni i antidržavni pravni i politički presedan, želi legitimirati voljom građana iskazanom u formi referenduma zakazanog za 25. septembar.

Ipak, Izetbegović ističe da prema tome, svako naknadno proglašavanje provedenog referenduma antidejtonskim ili neustavnim, ili pravno poništavanje njegovih rezultata, neće anulirati političku ranije pomenutu posljedicu.

“Drugim riječima, bez obzira na buduće pravne posljedice održanog referenduma, osnova za ugrožavanje političke budućnosti Bosne i Hercegovine neće se moći neutralizirati”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Put u haos i bezakonje

On je dodao kako “političke snage u entitetu Republika Srpska predvođene Miloradom Dodikom već godinama veoma agresivno i aktivno ugrožavaju vladavinu prava i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, dovodeći u pitanje autoritet državnih pravosudnih institucija poput Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine”.

Prema njegovim riječima, te aktivnosti vode u bezakonje, haos i pravnu i političku nesigurnost.

Pored toga, Izetbegović je podsjetio da je na 5. Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata održanom u Istočnom Sarajevu 25. aprila 2015. godine usvojena Deklaracija pod nazivom “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost“ u kojoj stoji da “ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske“.

“Referendum zakazan za 25. septembar je očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcjepljenju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u Bosni i Hercegovini”, smatra Izetbegović.

On napominje da domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet, ustavnopravni poredak, vladavinu prava i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

Nazvati stvari pravim imenom

Izetbegović smatra da su stvari sasvim jasne i treba ih “nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti”.

Dodaje da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira daje političke smjernice Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, i da uloga kolektivnog političkog direktora implementacije Općeg okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovinu “treba da omogući adekvatan međunarodnopolitički odgovor na opasan i neprihvatljiv referendum koji je zakazan za 25. septembar”.

Izetbegović je izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina i njeni građani uskoro imati više razloga za osjećaj spokoja i sigurne evropske budućnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije