Kritike Milanoviću zbog izjava o BiH i Srbiji

Predsjednik Socijaldemokratske partije u Hrvatskoj Zoran Milanović izjavio je na predizbornom skupu u Gospiću kako HDZ želi Hrvatsku posvađati sa susjedima, ali nije direktno govorio o audiosnimcima na kojima on govori da “BiH nije država” i da je Srbija “šaka jada”.

“Nije lako u zemlji u kojoj žive oni desetljećima iza nas. Ali neće uspjeti. Normalni odnosi u zemlji, mir, čak jednu vrstu fine dosade, oni, naši protivnici, to ne žele. Žele tenzije, žele huškanje, žele incidente. Kad im mi u tome ne pomažemo onda nas žele posvađati sa susjedima”, kazao je Milanović.

Nakon jučerašnjeg susreta bivšeg premijera Hrvatske  sa predstavnicima hrvatskih udruženja veterana u sjedištu SDP-a, zagrebački Jutarnji list objavio je audiosnimke sa sastanka, što je izazvalo žestoke reakcije u Hrvatskoj, ali i u regiji.

U nekoliko navrata, Zoran Milanović koristi se, kako je to ocijenjeno u brojnim reakcijama, neprimjerenim rječnikom, govoreći o neriješenim problemima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Dok je u tim zemljama pokrenuo velike kritike, u Hrvatskoj se postavlja pitanje ko je snimio razgovor. 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je da je izjavom o BiH Milanović pretjerao.  Kazao je da je riječ o populističkom, primitivnom nastupu, kojim Milanović sve više podsjeća na Milorada Dodika.

“Mislim da bi neko ko je kandidat za premijera Hrvatske i ko je već bio na toj funkciji, morao s mnogo više poštovanja i takta govoriti o susjedima i odnosima u regionu. Gospodin Milanović je uvrijedio i BiH, Srbiju i Srbe kao narod i Evropsku narodnu partiju i mnoge druge”, rekao je Crnadak. 

Neprihvatljive izjave

SDP BiH smatra neprihvatljivim izjave Zorana Milanovića. Njima je Milanović pokazao da ne poznaje prilike u Bosni i Hercegovini, rekao je Zoran Mikulić, član Predsjedništva SDP-a BiH. 

“Ovakvim izjavama gospodin Milanović pokazuje da ne razumije BiH i da je dozvolio da stereotipi osmišljeni u kuhinjam nacionalističkih lidera i tabora pored njihove politike određuju i njegovu politiku. Hercegovina i Bosna, imenjače, da prostiš, jedna zemlja imade … i prestanite nas dijeliti kako nas ne bi morali braniti od bilo koga”, poručio je Mikulić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac kazao je za Tportal: “Očito da Zoran Milanović želi biti gori od hrvatske desnice i doprinijeti uvredama i ponižavanjima nama susjednih država kao što su BiH i Srbija. I na taj način nanosi veliku štetu svojoj stranci i veliku štetu Hrvatskoj te njezinu ugledu u svijetu i regiji. Ako je Zoran Milanović za šaku glasova spreman druge proglašavati šakom jada, onda je to ozbiljan indikator bijede na koju se usmjerava hrvatska socijaldemokracija. Ako je Zoran Milanović spreman dodvoravati se desnici da bi vrijeđao druge zemlje i narode, onda je to doista zabrinjavajuće stanje lijeve politike u Hrvatskoj. Nije mu bilo dosta što je iskopao dedu ustašu u jeku proustaške kampanje, nego će sada proglašavati druge zemlje i narode šakom jada i velikim s..njem”.

“Ovakvom retorikom Milanović se više približava desničarskim strankama poput HSP-ovskih negoli nama”, rekao je Pupovac.

S druge strane, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić je kazala kako je Milanović ponovno pokazao svoju veličinu i razgovarao s ljudima koji su ih rušili isključivo iz političkih razloga” te dodala da “oni koji su snimali, to govori o njima i služi njima na čast”.

Predsjednik Udruženja veterana Hrvatske Josip Klemm prisustvovao je sastanku s predsjednikom SDP-a iza zatvorenih vrata. Nije želio da kaže kako je snimak objavljen u medijima. Veterani to nisu snimali, kazao je Klemm. Poziva na razum i smirivanje tenzija.

“Ja ne bih želio tu vagati da li je to predizborna kampanja ili nešto, međutim ono što želim poručiti svim slušateljima, svim gledateljima, da mi kao hrvatski branitelji pozivamo na dijalog, želimo da sve strane u bilo kojem sukobu dođu i razgovaraju. Mislim da imamo svi dovoljno iskustva iz 90-ih godina, šta nam se dogodilo i na sve načine ne trebamo se služiti nikakvim govorima prijetnje niti zastrašivanja. I poručujem svim političarima da bi bilo lijepo da sjednu za stol.”

Milanovićeve izjave

Zoran Milanović veteranima je rekao da bi bilo poniženje dovesti premijera Srbije i pregovarati o Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji.

“Ne može mi više nitko reći da je u Srbiji na vlasti liberalna, proeuropska, fina vlast kojoj treba malo pomoći, i zažmiriti. Došli su četnici, koji nisu suđeni u Hrvatskoj za kaznena djela. Da ste vi radili to što je radio Vučić s one strane Save, vi bi bili optuženi već deset puta. Mi tim ljudima gledamo kroz prste, i to je granica tolerancije i doseg na koji sam ja spreman. Praviti se malo blesav. To su sve normalni tipovi, izabrao ih je srpski narod u Srbiji, pa eto to su naši kolege.”
Milanović je još kazao i da se Srbija predstavlja kao “neka diplomatska sila”.

“To je šaka jada, nažalost šaka jada, koja već 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku, nema ih deset milijuna, je**te, žele biti gospodari Balkana. To je mali narod.”

Milanović je komentirao i stanje u Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će u haškom procesu “Prlić i drugi”, pasti optužnica za udruženi zločinački poduhvat Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. U vezi sa oslobađanjem hrvatskih generala, rekao je da “nije optimista”.

“Bosna i Hercegovina nije država. Tamo nemaš s kime što razgovarati. Ja bi, da se mene pita, a vjerojatno  i vi imate neke, neki od vas porijeklo i rodbinu u Bosni i Hercegovini, jer takvi smo, mislim narod smo, koji vuče većinom i ja isto iz Livna… ja bi ih ugurao u Europsku uniju preko reda. To stalno govorim, preko reda, kroz prste.”

“Tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje sa Vučićem, pa se sad to prelama na austrijskim predsjedničkim izborima, ne znam jeste li to pratili, to su sve stvari koje se tiču nas. Nekakav desničar iz austrijske provincije, misli da bi mogao dobiti glasove Srba u Austriji kojima jako dobro zvuči da se Republika Srpska otcijepi i da se organizira referendum. I tip igra na to.”

“Hoćemo li ostaviti Hrvate u Bosni i Hercegovini u državi s Bošnjacima? Nećemo!”

Izvor: Al Jazeera i agencije