Vlada RS-a planira nova zaduženja

Bh. entitet Republika Srpska planira novo zaduženje emisijom dugoročnih obaveza od blizu deset milijuna eura.

Ekonomisti smatraju da se tako samo osiguravaju isplate proračunskim korisnicima, a iz Saveza sindikata Republike Srpske upozoravaju na nizak životni standard. Vlada ima druge podatke.

Al Jazeerina ekipa posjetila je gradsku tržnicu u Banjoj Luci gdje su prodavači uglavnom nezadovoljni brojem kupaca, a oni cijenama. Mnogi kažu da mjesečnim primanjima ne mogu podmiriti potrošačku korpu.

“Ne mogu. Meni je to malo. Treba i da se jede, a mala je plata stvarno. Radim na selu, u poljoprivredi. Moram raditi duplo da bih preživio, a to ne ide, mora se povećati”, žali se Marinko, stanovnik Banje Luke.

“Trebaš biti mađioničar da se snađeš u 30 dana da to izvedeš, da zadovoljiš te najminimalnije ljudske potrebe, uz minimalnu upotrebu čak i higijene, a za lijekove da i ne govorim”, dodaje njegov sugrađanin Sakib.

“Slabije kupuju i sve manje ima ovih kupaca”, ukazuje Brana, stanovnica Banje Luke.

Njezine riječi potvrđuju i podaci Saveza sindikata Republike Srpske koji navode da je za kupovinu prehrambenih proizvoda četveročlanoj obitelji mjesečno potrebno blizu 355 eura i da je to više od prosječne plaće u pojedinim djelatnostima koja se kreće od 260 do 345 eura.

Planiraju novo zaduženje

Ipak, u Ministarstvu finansija Republike Srpske smatraju da nema razloga za nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Kažu da su imali probleme samo početkom godine zbog uključivanja Fonda penzionog i invalidskog osiguranja u entitetski proračun kao i zbog neizvjesne financijske podrške MMF-a.

“U Ministarstvu finansija navode da su potrošačke cijene u julu ove godine manje za jedan posto u odnosu na isti period prošle godine, da je bruto domaći proizvod u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 2,2 posto u odnosu na 2015. godinu, da je istovremeno smanjen uvoz, a povećan izvoz, te da se sve budžetske obaveze izmiruju u skladu s planom”, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Međutim, poznavatelji ekonomskih prilika upozoravaju da se Republika Srpska i dalje zadužuje za osiguranje isplata iz proračuna. Tvrde da Vlada uskoro planira novo zaduženje od blizu deset milijuna eura prodajom obveznica.

“Već sam na to rekao da je to po sistemu: ja zadužih, a ko će razdužiti to ćemo tek vidjeti”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Smatra i da će na financijsko stanje utjecati i najavljeni referendum, ne toliko zbog troška od 1,5 milijuna eura, koliko zbog posljedica.

“Ništa se bitno neće promijeniti, ali ćemo izgubiti kredibilitet kao ekonomski potencijalni i interesantan partner u očima naših budućih ili sadašnjih partnera, jer kada se spominje referendum u jednoj zemlji kao što je BiH, to se sasvim drukčije doživljava nego u jednoj Švajcarskoj ili jednoj Sloveniji”, ukazuje Pavlović.

Dodaje i da se zbog neizvjesne financijske situacije građani sve manje zadužuju, pa je broj kredita u padu.

Pred tužiteljima 150 afera

U opozicijskoj Partiji demokratskog progresa (PDP) tvrde da je aktualna vlast prethodnih godina oštetila entitetski proračun za milijardu i pol eura. Dokumentirao je, ističu, 150 afera koje su proslijeđene tužiteljstvima.

“Radi se o raznim stvarima, o procesu fiskalizacije gdje je iz privrede Republike Srpske uzeto 104 miliona konvertibilnih maraka (53,2 milijuna eura), a prosječna cijena fiskalne kase je bila 850 eura, što je deset puta više nego, recimo, u Makedoniji. Do raznih privatizacionih afera, privatizacija robne kuće Boska, tajnost ugovora, privatizacija Hidrogradnje Pale, izgradnja raznih kompleksa po mnogo većim cijenama od realnih”, navodi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Opozicija tvrdi da je zbog loše ekonomske politike ukupan dug Republike Srpske porastao na tri milijarde eura i da je to najveći dug po glavi stanovnika u regiji.

Iz Vlade tog bh. entiteta navode da se zadužuju, između ostalog, radi izgradnje infrastrukture, podrške zdravstvu i izgradnji studentskih domova.

Izvor: Al Jazeera