Donator Offerman: Mogao sam novac uložiti drugdje

Više od pet godina, pokušava se realizovati izgradnja  žičare na Trebeviću, u Sarajevu. Nakon što su polovne gondole iz Švajcarske dopremljene krajem 2011. godine, ponuđena je i velikodušna donacija od tri i pol miliona eura Edmunda Offermana.

Kako su vlasti grada Sarajeva, prošle zime, probile zakonski rok u kojem su trebali zatvoriti financijsku konstrukciju projekta, donator se povukao. Osam mjeseci kasnije, donirani novac, ukupno 60 posto vrijednosti cijelog projekta više nije upitan.

Prije šest godina Edmund Offerman pozvao je delegaciju iz Sarajeva, grada svoje supruge Maje, i odlučio pomoći izgradnju trebevićke žičare. Pod uvjetom da se napravi održivi poslovni plan.

Trebalo je osigurati da će nešto neprestano generirati novac kojim će se vraćati sredstva za realizaciju ostatka projekta, i popravljati dotrajale dijelove mašinerije. Od tog poslovnog modela, fizičar Edmund Offerman, nije htio odustati.

“Znao sam da je za poslovni plan bio važan restoran. Iz mojeg iskustva, gospodarenjem žičare u Švicarskoj, restoran i možda neki dućani su veliki i važni izvori novca. Ne možete isplatiti žičaru samo prodajom karata“, dodaje.

Ogromna pomoć Švicarske

Offerman je u januaru bio spreman čak i povući donaciju. Ali, to se neće dogoditi. Na mjestu gdje se sada nalazi samo ruina nekoć poznatog restorana Vidikovac, niknut će novi ugostiteljski objekt.

No, kabine koje je o svom trošku dao skinuti sa sajle skijališta Saas Fee, a švicarska vojska dopremila još krajem 2011, nikada neće na Trebević.

Dio će otići na otpad za lagerovanje starog željeza, a ostatak općini Olovo, gdje se s polovnim gondolama planira izgraditi žičara. Takva situacija je frustrirajuća, priznaje Offerman.

“Frustrirajuće je, lagao bih kada bih rekao da bi bilo dobro što sam 500 hiljada švicarskih franaka uložio tu, a nisam ih upotrijebio drugdje. Malo sam i čitao na internetu, gdje su komentari ljudi bili – što niste uložili u neko sirotište? Mogao sam s 500 hiljada uraditi sigurno nešto bolje, nego dopremiti opremu u Butmir. Ali to je sada iza mene. Radujem se što će sljedeće godine žičara biti u pogonu“, dodaje.

Trebevićkom žičarom, upravljat će posebno osnovana tvrtka, u kojoj će biti uposleno do deset radnika. Izvođač radova bit će talijanski Leitner.

Novac iz sarajevskih općina

Dio novca dat će i nekoliko sarajevskih općina. Osigurana su sredstva, iz ovogodišnjeg gradskog budžeta, uvjerava gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u visini od tri i pol miliona konvertibilnih maraka, ili približno milion i 700 hiljada eura.

“Predvidjeli smo da i u budžet sljedeće godine stavimo tri i pol miliona, ali mi smo napravili i dodatno osiguranje, uzeli smo garanciju u banci koja će garantirati firmi koja gradi žičaru da će grad isplatiti ostatak, to je garancija da grad ima novac.  Tako da onaj tko dođe i poslije mene, on nema izbora nego mora naći u budžetu iduće godine osigurati sredstva“, dodaje.

“Nova žičara u sat vremena na vrh Trebevića moći će dovesti 1100 osoba. Gondole će primati po deset putnika, a bit će dovoljno velike da se unutra mogu prevoziti i bicikli”, izvještava Marin Veršić, novinar Al Jazeere.

U gradskoj upravi nisu htjeli obećati kada će sve biti gotovo. Gradonačelnik Komšić bi volio da se dovrši do dana Grada, 6. aprila 2017. Sve bi trebalo pokrenuti i izgradnju novih parking mjesta u blizini donje stanice, koja su Sarajevu ionako već duže vrijeme, neophodna.

Izvor: Al Jazeera 

 


Povezane

Upitno je hoće li biti obnovljena čuvena sarajevska žičara, koja iz središta grada vodi na omiljeno izletište Sarajlija, na planinu Trebević. Nada je dana prije tri i pol godine, međutim, odonda nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Ne budu li ni do kraja ove godine, donator najavljuje povlačenje 3,8 milijuna eura. Kabine za žičaru, u BiH dopremljene […]

Žičara koja je stanovnike Sarajeva prevozila do izletišta na Trebeviću, dugo je bila jedan od simbola ovog grada, dok u ratu nije u potpunosti uništena. Međutim, zahvaljujući poklonu švicarskog grada Graechena, izletnici će ponovo za svega 12 minuta stizati na popularno odredište. Dvadeset kamiona u organizaciji švicarske vojske koji prevoze dijelove žičare stiglo je u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO