Orešković: Žalosni odnosi Hrvatske i Srbije

Najsporniji kriterij svakako je regionalna nadležnost Srbije u suđenjima za zločine na prostoru bivše Jugoslavije (Anadolija)

Premijer Vlade Hrvatske u tehničkom mandatu Tihomir Orešković, govoreći o zategnutim diplomatskim odnosima sa Srbijom, izjavio je kako je ”žalosno da su prisutne ovakve tenzije i ovakvi komentari koji, nemaju smisla”.

Istaknuo je kako će Hrvatska držati svoj stav i svoju poziciju te čekati da Srbija ispuni svoje obaveze i kriterije koje im je Evropska unija predstavila.

Najsporniji kriterij svakako je regionalna nadležnost Srbije u suđenjima za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. po kojoj Srbija sebi daje pravo suditi hrvatskim državljanima za događanja na hrvatskoj teritoriji iz perioda Domovinskog rata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u ponedjeljak navečer kazao kako će razmisliti da li će doći na Dubrovnik forum krajem mjeseca.

Orešković je rekao kako se forma Dubrovnik foruma, ranije Croatia summita, promijenila te neće biti održan planirani premijerski panel.

Vučić je kazao kako zvaničnici Vlade Srbije više neće komentirati odnose s Hrvatskom.

‘Nedopustiv zakon’

U međuvremenu je ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač poručio Vučiću da obavezno donese popis Hrvata za kojima je raspisana potjernica.

“Ako se na to odluči, neka obavezno ponese sa sobom popise svih onih Hrvata, državljana Hrvatske koji su osumnjičeni, optuženi, u odsutnosti osuđeni, za kojima su raspisane tjeralice, neka ponese te popise i neka ih da hrvatskim vlastima”, rekao je Kovač.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković je kazao kako bi Srbija morala voditi računa o svojim potezima prema Hrvatskoj ako ima namjeru približavati se EU.

On je naglasio kako je zakon o nadležnosti državnih organa Srbije za procesuiranje ratnih zločina nedopustiv, prenosi agencija Hina.

“To nije nikakva univerzalna jurisdikcija, institut koji postoji u kaznenim zakonima mnogih država, ovo je hibridno proširenje regionalne jurisdikcije isključivo na zemlje bivše SFRJ temeljem prepisivanja kataloga djela u statutu Haškog suda”, kazao je Plenković.

Izvor: Agencije