Bez dogovora penzionera i vlasti FBiH

Novalićeva pozicija bi po pravilu trebala ponuditi sistemsko rješavanje svih društvenih problema (Fena)

Predstavnici Saveza penzionera u Federaciji BiH i entitetske vlade nisu postigli konkretan dogovor o rješenju problema penzionera.

Od sedam zahtjeva koje je Savez dostavio Vladi, šest bi moglo biti prihvaćeno. Sporan je zahtjev o povećanju penzija za 10 posto penzionisanima do 31. jula 1998. zbog čega je sastanak i prekinut. 

Ovaj zahtjev će, kako su kazali iz Saveza penzionera, rješavati tek nakon stabilizacije fonda PIO. Odgovor će im Vlada dostaviti sutra, a u srijedu će biti poznato da li će protesti zakazani za 22. septembar biti i održani.

Penzioneri iz Federacije ranije su Vladi dostavili zahtjev u kojem traže isplatu penzija do 5. u mjesecu.
 

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa rekao je da je najvažnije da penzioneri do petog u mjesecu dobiju penzije koje će ostati nepromijenjene, prenosi Srna.

Osim toga, penzioneri traže da se penzije svake godine usklađuju s rastom plata i troškova života, ističe Rapa.

Povećanje penzija

On dodaje da je veoma bitno da se porodicama umrlog penzionera isplati jedna prosječna penzija, te finansiranje banjskog liječenja penzionera.

“Zahtjev o kojem će se danas posebno raspravljati tiče se blizu 250.000 penzionera koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, a kojima su penzije manje za 39,2 posto. Tražili smo povećanje njihovih penzija za 20 posto, a Vlada nam je obećala samo 10 posto. Nadamo se da će ispuniti obećanje, a ukoliko ne, svima je jasno šta ih čeka 22. septembra”, kaže Rapa.

Prema njegovim riječima, penzionerima je bitno i formiranje fonda Federalnog zavoda PIO/MIO, kao i oslobođenje plaćanja poreza.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO