Kovač: Vučić je provodio politiku ‘velike Srbije’

Miro Kovač: Tražimo od Aleksandra Vučića da se oslobodi velikosrpskog razmišljanja (Žarko Baši? / Pixsell)
Miro Kovač: Tražimo od Aleksandra Vučića da se oslobodi velikosrpskog razmišljanja (Žarko Baši? / Pixsell)

Šef hrvatske diplomacije Miro Kovač izjavio je u subotu da istup srbijanskog premijera Aleksandra Vučića kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije te poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu “Oluju” predstavlja nastavak politike “velike Srbije” iz 90-ih godina prošlog stoljeća, u kojoj je Vučić i osobno sudjelovao.

“Sjećamo se da je gospodin Vučić tada dolazio u Hrvatsku, u okupirani dio Hrvatske, i poručio 1995. godine da Glina i Banija nikada neće biti hrvatska, da su bile i da će ostati srpske i da će tamošnji narod živjeti u ‘velikoj Srbiji’. To je nastavak takvog ponašanja, takve politike, što je za nas neprihvatljivo”, rekao je Kovač u mjestu Bilima kod Mostara, gdje sudjeluje na komemoraciji u povodu Europskog dana posvećenog obilježavanju žrtava svih totalitarnih režima.

‘U Hrvatskoj je politika mirotvorstva’

“Naša politika u Hrvatskoj je politika mirotvorstva. To je vrednota hrvatskoga Ustava, ali mi na sebe ne damo”, poručio je Kovač i dodao kako premijer Srbije nastavlja huškati vlastiti narod protiv Hrvatske i Hrvata, prenosi Hina.

“Ono što smo jučer [petak] čuli od gospodina Vučića je huškanje njegovog, srpskog, naroda protiv Hrvata, protiv Hrvatske. To je, na neki način, nastavak politike iz 90-ih godina, kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrpske agresije”, dodao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Rekao je da se, za razliku od američkog potpredsjednika Joe Bidena, koji se nedavno u Beogradu ispričao i izrazio sućut obiteljima žrtava bombardiranja NATO snaga 1999. godine, Vučić nikada nije ispričao Hrvatima.

Pozvao je srbijansku vlast da se oslobodi politike “vVelike Srbije”.

‘Živjeti evropske vrijednosti’

“Mi na takvo huškanje srpskoga naroda protiv hrvatskoga naroda nikada nećemo pristati i tražimo od njega da se konačno oslobodi velikosrpskog razmišljanja, da pomogne sebi i svome narodu i da počne živjeti europske vrijednosti. Da konačno počne živjeti mirotvorstvo o kojemu on govori, a koje nikako da provede u djelo”, pojasnio je Kovač.

Srbijanski premijer je u petak navečer u mjestu Donja Gradina u Bosni i Hercegovini, sudjelujući na obilježavanju žrtava ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovca, zaoštrio retoriku s Hrvatskom.

Pri tome je optužio Hrvatsku da se “iz ponora povijesti na pozornicu ponovo vraćaju ideje nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske” i poručio kako Srbija “neće dopustiti ponavljanje Jasenovca, Jadovna, Jastrebarskog, ali ni ‘Oluje'”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO