Izetbegović: Za rat i svađu je dovoljan jedan

Bakir Izetbegović: Referendum o Danu RS-a nije samo predizborna priča (Anadolija)

Zakazivanje referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska 25. septembra, na kojem će se glasati o 9. januaru kao Danu RS-a, nije samo predizborna priča, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

On je u intervjuu za agenciju Anadolija rekao kako predsjednik RS-a Milorad Dodik vodi dvostruku politiku – to je ona politika “kao japanska maska sa dva lica”.

“Imate jedno lice i jednu politiku koja se očitovala tu nedavno, pored Sarajeva, tu u Istočnom Sarajevu, kada smo riješili neke bitne stvari, jako bitne za Bosnu i Hercegovinu, kada je Bosna i Hercegovina dobila vjetar u leđa u odnosu na naš evropski put”, kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

“A, drugo [lice] je što se, paralelno tome, uporno ta politika vraća nazad, pokušava političkim sredstvima postići ono što nije postigla vojnim sredstvima, pobuđuje strasti stare 25 godina, emocije, ambicije… Ta politika može postati robom toga duha, kojeg će eventulano izvući iz tog mulja starog 25 godina. Onako kako je Slobodan Milošević na kraju morao vratiti ono što mu je taj nacionalistički duh koji je on pustio iz boce naređivao.”

Izetbegović poručuje kako se “svi moramo dići da zaustavimo tu stvar dok nije dobila zamah”, prije svega, dodaje, to trebaju Srbi u RS-u.

“Ne znam da li će doći do referenduma. U svakom slučaju, on neće moći imati efekte, jer odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je konačna i obvezujuća i ne može se referendumima o takvim stvarima odlučivati… Ne možete takvu stvar raditi. Ne možete rušiti Mirovni sporazum, srušit ćete mir u zemlji ako se to nastavi. Prema tome, očekujem od institucija i međunarodnih organizacija, od svih onih u Bosni i Hercegovini odgovornih da ovakve stvari zaustavljaju na vrijeme, dok nisu dobile zamah, a prije svega očekujem to od Srba, u prvom redu u Bosni i Hercegovini”, kaže Izetbegović.

Mlaka reakcija

Poručuje kako očekuje da, i ako se desi referendum u septembru, i sami Srbi ne dopuste neke druge, opasnije referendume.

“Ovo je neki probni balon. Na njemu će se isprobati snage. Kažu da je za rat, za probleme i za svađu, potrebno dvoje. Nije tačno. Dovoljan je jedan koji će te probleme praviti. Ali, taj jedan treba dobiti sedmericu koji će ga dalje zaustavljati i uozbiljiti i nedati da u ovoj zemlji nastanu problemi, da se to polagano sunovrati u konflikte, koje poslije ne možete zaustaviti, koje poslije samo dalje dobivaju akceleraciju”, ocijenio je Izetbegović.

Na pitanje zašto je reakcija Saveza za promjene, odnosno Srba iz RS-a, koju očekuje blaga, Izetbegović kaže:

“Zato što je Dodik njih majstorski uveo u jedan nacionalistički kanal, odbrane dana koji budi emocije, Dana RS-a, a da se pri tome ne udube dovoljno u to šta taj dan znači i na koji način on vrijeđa one koji nisu Srbi u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Još jedan bitan detalj: ako će neko slaviti dan kada je 1992. godine osnovan RS, ne onaj dejtonski, onda on nosi i hipoteku svega onoga što je vojska te, takve republike, Karadžićevog RS-a, uradila u Bosni i Hercegovini.”

“Dakle, treba razmisliti o ta dva aspekta. Kakvu hipoteku uzimaju – historijsku, svaku drugu i zakonsku, i na koji način vrijeđaju one koji nisu Srbi u tome. Moraju se udubiti u neke činjenice. Recimo, da je ovu presudu podržala Venecijanska komisija, kao najstručnije pravno tijelo u Vijeću Evrope. Trebaju vidjeti šta su strane sudije, od kojih su dvojica pravoslavci u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, rekli. Možda će emocije u ovome času prevladati i možda će i doći do tog referenduma, a onda sve to poslije toga treba sanirati i liječiti i ne dopustiti da se dese neki novi, opasniji referendumi, koji bi nas mogli odvesti – nikuda”, poručio je Izetbegović.

Opasnost od sukoba

Ranije je, u više navrata, rekao kako aktuelna situacija može rezultirati sukobima, pa su ga iz Anadolije upitali na šta je konkretno mislio.

“Ja sam izbjegavao takve stvari. Ja sam od onih koji smiruju stvari. Mislim da na takav način svi odgovorni u ovoj zemlji trebaju postupati. Zbog toga imamo, za sada, mlake reakcije i međunarodne zajednice, i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, i Tužilaštva Bosne i Hercegovine… I u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine se nešto premišljaju.”

“Ali, došlo je vrijeme kada to nečinjenje i taj blagi odgovor i taj odgovoran pristup može postati problem, od mene pa nadalje. U ovom času se mora kazati kako stvari stoje, kuda one mogu odvesti i svi moraju odlučno reagirati. I puno je opasnije sada ne reagirati, nego kazati šta se ima kazati. Svima nama treba mir, jedan je dovoljan da napravi nered i nemir. Radi se o tome da oni koji vrlo aktivno i agresivno i hrabro napadaju na vladavinu prava, na institucije Bosne i Hercegovine, na ustavnopravni poredak ove zemlje, prijete da će 2018. godine udariti na teritorijalni integritet ove zemlje, dobivaju nikakav ili mlak odgovor onih koji bi trebali braniti vladavinu prava, institucije, ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Moraju dobiti vrlo jasnu poruku – i radi sebe, i radi nas – da se zaista ne bi upustili u takve stvari. Jer, tada ni oni neće znati kako iz njih izaći ako se neki puste đavolu iz boce”, cijeni Izetbegović.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada