Vučić: Utvrditi imena Srba stradalih u NDH

Vučić: 'Iz ponora istorije na scenu se vraćaju ideje nekadašnje NDH' (Tanjug)
Vučić: 'Iz ponora istorije na scenu se vraćaju ideje nekadašnje NDH' (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras kako pred institucijama Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska stoji zadatak utvrđivanja tačnih imena stradalih Srba na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, jer ni poslije više od 70 godina to nije utvrđeno.

„To moramo da uradimo i zbog povampirenja ustaške politike u Hrvatskoj“, rekao je Vučić u Donjoj Gradini na obilježavanju 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac gdje su stradali mnogi Srbi, Jevreji i Romi.

On je kazao „da smo svedoci kako se iz ponora istorije na scenu vraćaju ideje nekadašnje NDH“, kako „ćemo mirno i ponosno istrpeti sve to, ali da nikome i nikada nećemo dozvoliti Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, ali ni Oluju“, rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

„Srbin više neće u jamu, Srbin više neće bespogovorno u smrt, Srbin više neće i ne može bez svoje njive, imanja, kuće, ognjišta“, podvukao je premijer Srbije.

Izgubljeno mnogo života

On je kazao kako Srbija nikad više neće „biti slaba da gleda, ćuti i dopušta uništenje, pogrom dela sopstvenog naroda“.

Vučić je istakao kako Srbi nikome ne prijete i kako hoće mir i najbolje odnose, čak i sa onima „koji su hteli da nas nema“.

„Takvu politiku smatramo delom svoje budućnosti, ali ćemo da budemo svoj na svome, da živimo svoje obične živote u svojim opancima i pod svojim nebom“, rekao je Vučić.

On je rekao kako je izgubljeno mnogo života „da bismo se plašili koljača i ubica koje neki svakodnevno promovišu kao heroje“.

„Ne plašimo se tih ubica, sve smo lekcije naučili, vaše pesme i zlokobne pretnje samo nas ujedinjuju, na vaš podsmeh odgovaramo osmehom, na vašu mržnju ljubavlju“, rekao je Vučić.

Predsjednik RS-a  Milorad Dodik je poručio svima u regiji da je u ime mira potrebno suočiti se sa posljedicama prošlog rata.

“Tako imamo šansu da nam se to ne ponovi”, rekao je Dodik.

Dodao da je važno i da se istaknu svi koji su se kao antifašisti pobunili protiv NDH, ne samo sa srpske strane, već i u samoj Hrvatskoj.

“Hrvatska, vjerujemo, danas nije Nezavisna država Hrvatska i zato gradimo prema njoj politiku mira. Slavite vaše pobjede, ali nemojte da slavite naše tragedije”, dodao je Dodik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO