Makedonija: U ponoć završava registracija birača

U ponoć istječe rok za registraciju 39.500 birača u Makedoniji za koje se sumnjalo da su nepostojeći birači. Provjeru je ranije zatražio opozicioni Socijaldemokratski savez uz saglasnost preostale tri najjače stranke iz vlasti i opozicije.

Do sada se registriralo njih 8.000. Svi koji to ne učine do kraja dana bit će izbrisani iz biračkog spiska.

Idućih deset dana članovi Državne izborne komisije mogu tražiti dodatnu provjeru osoba koje su se ponovno aktivno registrirale.

Do sada nijedna prijava nije odbačena. Krajem prošlog mjeseca na javnu listu je stavljeno 39.500 osoba, jer su im lični podaci bili nedosljedni.

Uoči izbora, kada popis birača postane javan, svi birači mogu još jednom provjeriti status i tada se registrirati. 

Pravo izlaska na izbore

U makedonskoj Državnoj izbornoj komisiji kažu da žele svakom građaninu koji ostvaruje pravo omogućiti da izađe na izbore koji bi trebalo da se održe krajem godine.

Nisu htjeli komentirati da li više od 31.000 neregistriranih osoba znači da je riječ o fantomskim glasačima.

“Cilj Državne izborne komisije je da svako ko na to ima pravo bude upisan u birački spisak. Dakle, svako ko ispunjava uvjete prema Izbornom zakonu, treba da bude upisan i da može glasati”, kazala je Ljupka Gugučevska iz Državne izborne komisije.

“Ovaj proces dopunske provere blizu 39.500 birača jedan je od uslova na osnovu kojih će predsednici četiri najveće makedonske partije trideset prvog avgusta odlučiti da li su ispunjeni uslovi za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora krajem godine. Ranije je 171.000 birača, za koje su provere pokazale da ne žive u Makedoniji, prebačeno u poseban birački spisak za dijasporu”, javlja Vasko Popetrevski.

Kazao je kako je treći uvjet na osnovu kojeg će partije odlučivati formiranje privremenog tijela koje će nadgledati rad medija u predizbornom periodu i predlagati sankcije u slučaju neizbalansiranog izvještavanja.

“Četiri člana ovog ad hoc tela već su izabrana, a oni bi konsenzusom do utorka trebalo da izaberu petog. Ukoliko četiri najjače partije vlasti i opozicije krajem meseca potvrde da su svi uslovi ispunjeni, početkom septembra će biti formirana prelazna vlada u kojoj bi opozicija dobila dva ministarska i tri zamenička mesta”, dodao je Popetrevski.

Ovom dinamikom, navodi, izbori bi se vjerovatno održali 11. decembra.

Izvor: Al Jazeera