Usaglašen Mehanizam koordinacije BiH

Na sastanku u Sarajevu postignut je dogovor o svim spornim detaljima Mehanizma koordinacije. Bio je to jedan od dva uslova koje je Bosna i Hercegovina morala da ispuni, nakon što je predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Politički predstavnici koji su prisustvovali sastanku naveli su da je ovo jasna poruka evropskog puta i rezultat saradnje više nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

U nekoliko narednih dana on će biti usvojen i na sjednicama entitetskih vlada.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nakon sastankada vjeruje da će BiH najesen dobiti upitnik Evropske unije i da će Mehanizam koordinacije tada biti u svojoj punoj primjeni.

„Ja želim vrlo jasno da kažem da je tekst Mehanizma koordinacije konačni i zajednički produkt svih nivoa vlasti u BiH. Ne postoji ni pobjednik, ni poraženi. Riječ je o zajedničkom dokumentu. Ovdje je pobjednik evropska perspektiva i evropski put BiH, jer Mehanizam koordinacije je jedan važan instrument koji će pomoći Bosni i Hercegovini i svim nivoima vlasti u BiH, da u jednoj ubrzanoj dinamici preuzimamo pravnu stečevinu i realiziramo sve obaveze koje nas u narednim godinama čekaju na putu evropskih integracija” , rekao je Zvizdić.

Cvijanović o mehanizmu

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su finalizacijom Mehanizma koordinacije riješena i pitanja učešća kantona u ovom mehanizmu, odnosno u procesu evropskih integracija BiH.

“Riješili smo pitanje kantona, dakle sve ono što se odnosi na poziciju kantona i to nije nikakav problem, kada govorimo o stavu Republike Srpske, da se oni naknadno uključe. Kolege iz Federacije BiH radile su u međuvremenu na tome i stavili kantone na sve one pozicije na kojima misle da treba da se nalaze kada je u pitanju odlučivanje”, rekla je Cvijanović.

Ona je navela da su učesnici ovog procesa razmatrali poziciju kantona.

“Nemamo ništa protiv toga, smatramo da je dobro da svako bude uvažen, da se svako osjeća dobro, da može da reaguje, ali isto tako da predlaže i da se njegov glas zaista uzima u obzir. Za nas je to prihvatljivo”, naglasila je Cvijanović.

“Nisam baš uvijek optimistična, ali sam sigurna da ovakav sistem koordinacije može da funkcioniše, da može dati rezultate i da može da nas ne guši, što jeste glavna stvar koja treba da se postigne – da svako obavlja svoj dio posla, da zajedno obavljamo određene poslove, a da pritom ne moramo da strahujemo i da gubimo vrijeme na besmislene stvari, ali i na one koje se odnose na preuzimanje nadležnosti nekog nivoa, što bi bilo zaista nedopustivo”, rekla je Cvijanović. Ona je izrazila uvjerenje da je postignuto dobro rješenje koje će sigurno funkcionisati.

Federalni premijer Fadil Novalić istakao je da je višemjesečni trud koji je uložen u tekst Mehanizma koordinacije konačno donio rezultate.

“Raduje me da smo stigli na kraj aktivnosti na polju Mehanizma koordinacije. Uložilo se mnogo truda i postigli rezultat. Ovog ljeta smo kompletirali set, koji znači naš put prema Evropskoj uniji. Time smo jasno, prije svega sami sebi, potvrdili kojim pravcem idemo, a to je evropski put i tu više nema dileme. U isto vrijeme šaljemo poruku Evropskoj uniji da smo unatoč svim kriznim situacijama sposobni koncenzusom donijeti neke važne odluke”, zaključio je Novalić. 

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada