Osobni bankrot traži sve više Hrvata

Osobni bankrot mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i ne duguju više od 13.375 eura (Pixsell)

Od početka ove godine, kada je u Hrvatskoj zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija zaprimila je 582 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima.

Od tog broja, do sada je 200 postupaka završilo neuspjelim sklapanjem sporazuma, pokazuju najnoviji podaci Financijske agencije.

Zakon kojim je omogućen osobni bankrot – Zakon o stečaju potrošača, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 vjerovnika, ne duguju više od 100.000 kuna (13.375 eura) i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Financijske agencije u svim hrvatskim županijama.

Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje i iznimno se može produžiti za dodatnih 30 dana. Nakon isteka roka savjetovalište potrošaču izdaje potvrdu da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio.

Takva se potvrda izdaje i u slučaju kada neki od vjerovnika, nakon objave poziva za sudjelovanje, izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku, pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

Građani vrlo oprezni

Podaci Fine pokazuju da je od 1. siječnja do 1. kolovoza pokretanje izvansudskog postupka zatražilo 569 građana i jedan obrtnik, odnosno osoba koja obavlja samostalnu djelatnost. Ukupan iznos njihovih prijavljenih obveza dosegnuo je 235,3 milijuna kuna (31,5 milijuna eura).

Do 1. kolovoza je 182 postupka završilo izdavanjem potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma.

Po podacima Financijske agencije, najviše je takvih potvrda, njih 35 izdano u zagrebačkom savjetovalištu, a slijedi savjetovalište u Osijeku sa 24 izdane potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma.

Uz zahtjev za pokretanje postupka dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka naveli kako imaju ukupno 2.271 vjerovnika.

Udruge koje zastupaju interese prezaduženih građana nisu zadovoljne provedbom Zakona o stečaju potrošača, jer upozoravaju da se, zbog straha od gubitka nekretnine, pojedinci teško odlučuju za otvaranje postupka osobnog bankrota.

Navode kako je u Hrvatskoj ukupno 328.000 blokiranih, koji u prosjeku duguju 53.000 eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije