Najavljena zajednička sjednica vlada Srbije i Albanije

Datum održavanja još nije objavljen (Al Jazeera)

U Nišu će biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Albanije uz prisustvo političkih predstavnika kosovskih Albanaca, potvrđeno je za Al Jazeeru.

Datum održavanja i detalji sastanka još nisu poznati. Premijer Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena najavio je da će albanski premijer doći u Srbiju i da su odnosi Srba i Albanaca veoma bitni za stabilnost u regiji.

Zajedničku sjednicu inicirao je zvanični Beograd. Delegaciju Albanije prevodit će predsjednik Vlade Edi Rama.

Koncept sastanka je takav da ne bude samo dijalog država Albanije i Srbije, već i dijalog o odnosima Srba i Albanaca u regionu i da će zato biti pozvani i politički predstavnici Albanaca sa Kosova, javlja Tanjug.

Nisu poznati svi učesnici

Na sastanku će učestvovat srpski i albanski privrednici iz regiona, a spisak svih učesnika, uključujući političke predstavnike sa Kosova, još nije do kraja definisan.

Jedna od glavnih tema susreta bit će i jačanje privredne saradnje, a govorit će se i o odnosima Srba i Albanaca u regionu, kao i o zajedničkoj izgradnji autoputa Niš – Tirana, koja podrazumijeva niz projekata.

Vučić je jučer sa Bidenom razgovarao i o odnosima Srba i Albanaca.

Kako je prenio tokom zajedničkog obraćanja javnosti, Bidena je informisao da će Srbija za mjesec ugostiti premijera Albanije i albanske predstavnike sa Kosova, te biznismene, jer Srbija želi da na biznis forumima i poslovnim sastancima osigura veći rast privrede.

Izvor: Al Jazeera i agencije