HDZ obećao privredni rast Hrvatske

Privredni rast, nova radna mjesta i društvena pravednost, naziv je izbornog programa koji je predstavila donedavno vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Šta na obećanja o velikom privrednom rastu i 180.000 radnih mjesta kažu socijalni partneri vlasti, istražio je reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

„Ovakav HDZ s ovim ljudima je vjerodostojan i angažiran i da će jamčiti i za program i za ljude koji su pred hrvatskim biračima. To je naša ključna poruka, poruka znanja, želje za boljitkom Hrvatske i poruka optimizma“, rekao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Osvoji li vlast, HDZ obećava 180.000 novih radnih mjesta i petpostotni rast BDP-a do kraja mandata. Poreze bi snizili, PDV postepeno na 23 posto u posljednjoj godini vlasti, dok bi se najviša stopa dohotka i dobit oporezovali sa nižih 36, odnosno 18 posto. Blokiranim građanima otpisali bi se dugovi prema državi u iznosu jedne plate, a tu je i staro, ali neispunjeno obećanje od 1.000 eura za novorođenčad, kao i porodiljske naknade u punom iznosu kroz godinu dana.

„Ono što vam možemo obećati i što smo u program stavili je da neće biti donošenja odluka iza zatvorenih vrata u tajnovitosti, preko noći, pa da izađemo pred vas i onda vas iznenadimo“, kazala je Ivana Maletić, potpredsjednica HDZ-a.

Poslodavci žele znati – kako

Osim reformi javne uprave, pravosuđa i obrazovanja, HDZ najavljuje i posebno kreditiranje mladih, veća izdvajanja za penzije i poljoprivredu te rasterećenje privrednika. Ali, Udruga poslodavaca od stranaka koje se bore za vlast, ne želi čuti šta, nego kako.

„Ono što danas čujemo, od reformi ne čujemo ništa. Znači davat ćemo ovo, davat ćemo ono, smanjit ćemo… otkuda? Mi moramo biti svjesni da i dalje imamo deficit. Želimo operativne planove, ne obećanja, nego planove“, navodi Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Dok kreatori programa tvrde da dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti, sindikate brine namjera HDZ-a da neoporezivi dio plate podignu na 500 eura. Zbog manjka koji bi time nastao u lokalnim samoupravama, strahuju od bumerang-efekta za građane.

„A, na drugoj strani ih zahvate, neka poskupljenja lokalne zajednice, ili ukidanje potpora upravo za te najsiromašnije“, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Šef HDZ-a povjerenje birača tokom izlaganja tražio je na krilima promjene, ne samo programske, nego i one u samom vrhu stranke, čiji je novi slogan “Vjerodostojno”.

„Želimo dobro svojoj zemlji, glavna je poruka ovog HDZ-a. A ja vam kao predsjednik jamčim da će naša politika i aktivnosti i politika biti vjerodostojne“, navodi Plenković.

Izvor: Al Jazeera