Nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić negirao je krivicu po svim tačkama optužnice (EPA)

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Almir Bašić rekao je na suđenju predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću za ometanje rada pravosuđa da mu je optuženi Bakir Dautbašić prenio kako mu se “pokušava podmetnuti da utječe na svjedoke”.

U nastavku glavnog pretresa koji se pred Sudom BiH vodi protiv Radončića, Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, danas je svjedočio Almir Bašić, zaposlen u Graničnoj policiji BiH, o poznanstvu s Dautbašićem, posebno njihovoj komunikaciji iz decembra prošle i januara ove godine.

Svjedok je rekao da Dautbašića poznaje desetak godina, da su sarađivali na raznim projektima Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije BiH, javlja Dnevni avaz.

Na pitanje da li mu je poznato ime Azre Sarić, Bašić je državnom tužiocu Boži Mihajloviću odgovorio da mu se u decembru prošle godine Dautbašić požalio da mu se pokušava “podvaliti” u vezi lažnog svjedočenja, da je s tom osobom došao u kontakt, te da je od njega ta osoba tražila enormne usluge za svjedočenje.

Bašić je naveo da mu je Dautbašić rekao da je takve zahtjeve odbio, tražeći od Sarić da istinito svjedoči.

“Pokušavao sam ga smiriti, staložiti”, rekao je Bašić, dodajući da mu je Dautbašić više puta pričao da mu se te stvari dešavaju zbog toga što ulazi u politiku, jer je bio kandidat za ministra na nivou BiH.

Državna tajna

On je dodao i da mu je Dautbašić, gotovo sa suzama, pričao kako nije svjestan šta su ljudi sve spremni učiniti.

Bašić je tokom iskaza rekao da Dautbašić od njega nije ništa tražio, osim što ga je zamolio da posredstvom zaposlenika SIPA-e provjeri da li u toj agenciji postoji prijava protiv njega.

Svjedok je rekao da je to odbio, ne želeći nikoga dovoditi u neugodnu situaciju.

Bašić je naveo i da je Dautbašiću savjetovao da se, zbog sumnje na prisluškivanje, riješi telefona i nabavi novi.

On je rekao i da ga je Dautbašić obavijestio da je napisao izjavu koju je poslao na više adresa te da su nekoliko dana prije Dautbašićevog hapšenja pili kafu, prilikom čega ga je Dautbašić obavijestio da ga je sarajevsko kantonalno tužilaštvo pozvalo da naredne sedmice da izjavu.

Upitan da li je Dautbašić od njega tražio da uradi neku provjeru u Tužilaštvu BiH, svjedok je odgovorio negativno, kazavši da je samo u januaru ove godine o tome kratko pričao s tužiocem Dubravkom Čamparom.

U jednom dijelu ročišta javnost je bila isključena zbog pitanja koji predstavljaju državnu i profesionalnu tajnu, te radi lične sigurnosti optuženih.

Nastavak ročišta zakazan je za sedam dana.

Radončićev advokat Asim Crnalić na današnjem ročištu podsjetio je da je došlo vrijeme za kontrolu mjere zabrane za njegovog branjenika, te da je Sudu uputio prijedlog da se neke od njih ukinu.

Sutkinja Hasija Mašović rekla je da se čeka izjašnjenje Tužilaštva, te da će odluka biti donesena u razumnom roku.

Radončić negirao krivicu

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić  na Sudu BiH se izjasnio kako se ne osjeća krivim za djela koja mu se stavljaju na teret.

Ostali iz predmeta – Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić – također su se izjasnili da nisu krivi.

Optužnica tereti Radončića da je predvodio organiziranu grupu koja je od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine počinila niz krivičnih djela.

Izvor: Agencije