Biden: Srbija je ključ napretka regije

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden stigao je u Prištinu nakon posjete Beogradu.

Na prištinskom aerodromu Adem Jashari dočekali su ga predsjednik Kosova Hashim Thaci i dobitnica zlatne medalje na Olimpijskim igrama, Majlinda Kelmendi, javljaju kosovski mediji.

Sastanci s kosovskim zvaničnicima bit će održani u srijedu.

Ranije u utorak, Biden je poručio tokom posjete Beogradu da je Srbija ključ napretka regije.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Biden je kazao kako on i predsjednik SAD-a Barack Obama cijene vodstvo koje je Vučić pokazao u veoma teškim i izazovnim trenucima.

“Ponovit ću ono što sam rekao  – u zadnje dvije decenije sam gledao Hrvatsku, ali i Kosovo, Crnu Goru, ostale zemlje u susjedstvu, kao ključne dijelove onoga što ja smatram da je potrebno Evropi da bude slobodna i ujedinjena. Srbija je ključni element toga. Ako Srbija uspije politički, ekonomski, onda će cijela regija napredovati”, rekao je američki potpredsjednik.

On je dodao kako SAD podržava napredak Srbije na putu ka EU.

„Ovo je trenutak istinske prilike za Srbiju. Iz prve ruke smo svjedočili napretku koji je Srbija učinila u kratkom vremenskom periodu. SAD je posvećen podršci narodu Srbije tokom vašeg napretka u budućnosti… zato što je to u interesu SAD-a“, kazao je Biden.

„Podrška jakom, demokratskom članstvu Evropske unije nije samo u interesu Srbije, već i u interesu Evrope, koja je cijela, slobodna i u miru. Zajedno, stalno radimo kako bismo uveli promjene, kako bismo promijenili okolnosti i stvarnost. Srbija je pokazala napredak i vodstvo i to je od ključne važnosti za jugoistočnu Evropu“, rekao je Biden.

Biden je pozdravio Vučićeve napore za pomirenje u regiji, istakavši njegov odlazak u Srebrenicu da oda počast žrtvama na 20. godišnjicu genocida te kada je potpisao deklaraciju sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Američki potpredsjednik je kazao da je sa Srbijom uspostavljen novi sporazum o ekstradiciji, koji će, kako je naveo, omogućiti bolju saradnju između dvije zemlje u oblasti policije.

Vučić: Dogovor, a ne gledanje preko nišana

„Već vidimo rezultate reformi koje je Vlada Srbije provela. Ekonomija raste i predviđa se još veći rast. Imate sve veće investicije, otvaraju se nova radna mjesta, a naše ekonomsko partnerstvo će nastaviti rasti“, ocijenio je on.

Biden je čestitao Vučiću na otvaranju dva dodatna poglavlja tokom pregovora o pristupanju EU.

“Vladavina prava je okosnica svih uspješnih demokratija i veoma malo demokratija je uspješno ako nema ekonomskog napretka. Slobodni mediji i živo civilno društvo omogućavaju ljudima da smatraju da vlada radi. Sve to može pomoći zemlji da napreduje a vlade da budu odgovorne vladi kojoj služe”, smatra američki potpredsjednik.

On je istakao da želi nastaviti raditi na bilateralnim odnosima sa Srbijom.

Vučić je u razgovoru sa američkim potpredsjednikom stavio akcenat na unapređivanje odnosa između Srba i Albanaca.

Vučić je istakao da će premijer Albanije Edi rama uskoro posjetiti Srbiju, te da će službeni Beograd u skoroj budućnosti ugostiti i predstavnike s Kosova, a cilj je „ostaviti prošlost i gledati u budućnost“.

„Stradalo je mnogo Srba i Albanaca, mislimo da imamo drugačiju budućnost ispred sebe, mislimo da možemo da se dogovaramo, a ne da se gledamo preko nišana“, rekao je Aleksandar Vučić.

SAD želi stabilan Balkan

Vučić je istakao da SAD želi miran i stabilan Balkan, a da će Srbija učiniti sve da tome doprinese.

„Od izuzetnog značaja je podrška SAD-a… Do sukoba se dođe vrlo lako, jedna iskra i mi smo svi ušli u haos. I zato moramo mnogo energije da posvetimo čuvanju mira i čuvanju stabilizacije“, kazao je Vučić.

Premijer Srbije se zahvalio podršci američkih prijatelja na evropskom putu i obećao da će ispuniti obaveze koje se očekuju od Srbije.

„Sve što sam rekao, uz rast ekonomije, predstavlja vitalne srpske, nacionalne i državne interese i verujem da ćemo na tom putu imati podršku SAD-a“, zaključio je Vučić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji se također sastao s Bidenom, rekao je da se odnosi Srbije i SAD-a izvanredno razvijaju te da te dvije države dijele zajedničke vrijednosti.

Nikolić je naglasio privrženost punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji i provođenju reformi.

“Prošlo je već 16 godina od kako smo se opredelili za put ulaska u EU, pojavljuje se već zamor proširenja, ali mi nemamo bolju opciju za građane Srbije, koji sa pravom očekuju bolji život”, kazao je Nikolić.

On je naglasio da se postavlja pitanje otvaranja poglavlja 35 i 31, o pitanju Kosova i usaglašavanje vanjske politike sa politikom Evropske unije.

“Kao predsednik Srbije, ne bih mogao da učestvujem u potpisivanju sporazuma koji bi podrazumevao međudržavni karakter. Sa druge strane, mi ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje sa spoljnom politikom EU. Mi smo vezani za Rusiju, vezani smo za SAD u kojoj je živi brojna srpska zajednica. Bili smo saveznici u dva rata i delimo dva najveća svetska naučnika, Teslu i Pupina i to je važna tačka spajanja”, zaključio je Nikolić.

Biden je rekao da SAD ne očekuje od Srbije da se opredijeli između Rusije i te zemlje. 

Nikolić je kazao kako je Srbija čvrsto opredijeljena za mir i stabilnost. Kazao je da su odnosi sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom i Makedonijom veoma dobri te da Srbija podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Rekao je kako su odnosi sa susjednom Hrvatskom zagonetni i naglasio da se u toj zemlji čuju tonovi slični onima iz Drugog svjetskog rata.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država će posjetiti i Prištinu i tom oproštajnom balkanskom turnejom želi pokazati interes Sjedinjenih Američkih Država da zadrži utjecaj u regiji, javljaju američki mediji.

“Posjeta potpredsjednika podvlači želju Vlade SAD-a da održi utjecaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da u svojoj sferi zadrži Srbiju, koja je jedna od posljednjih preostalih bivših komunističkih saveznika Rusije u regiji”, ocjenjuje AP.

Američka agencija dodaje da Bidenova posjeta ističe i zabrinutost Washingtona zbog sporog tempa regionalnog pomirenja, sedamnaest godina nakon što je “zračna kampanja NATO-a na čelu sa SAD-om zaustavila srpsku ofanzivu na Kosovu”.

Bidena na Kosovu očekuju susreti s predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Isom Mustafom, prenosi Hina.

AP javlja kako se očekuje da će Biden u Prištini pozvati kosovske lidere da primijene sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz 2015. godine.

Američka agencija navodi da je Biden, koji je 1999. bio senator, snažno zagovarao zračnu kampanju NATO-a protiv Srbije  i da je jednom rekao kako je njegov rad na okončanju jugoslovenskih ratova bio jedan od “najponosnijih momenata” u njegovoj dugoj političkoj karijeri.

Biden će na Kosovu prisustvovati i ceremoniji imenovanja ulice u blizini američke vojne baze po njegovom pokojnom sinu, Beau Bidenu, koji je prošle godine preminuo od posljedica raka u 46. godini.

Beau Biden je 2001. bio privremeni pravni savjetnik za Kosovo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO