Počela obnova mosta u Mitrovici

Počeli su radovi na revitalizaciji glavnog mosta u Mitrovici, simbola podjele između Albanaca i Srba na Kosovu. 

Sporazum za obnovu mosta i uklanjanje barikade koju su postavili lokalni predstavnici Srba postignut je tokom dijaloga Beograda i Prištine u augustu prošle godine uz posredovanje Europske unije.

Predviđeno je da most bude otvoren za saobraćaj 20. januara iduće godine. Obnovu mosta u vrijednosti 1,2 miliona eura finansira Europska unija. 

Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, koji je prisustvao početku radova, izjavio je da oni označavaju i početak ujedinjenja grada. 

„Danas je dobar za sve građane Mitrovice, bez obzira na njihovu nacionalnost. Vi znate da se na ovom mjestu nalazila velika količina pijeska, a nakon toga je postavljen takozvani park mira koji sam ja nazvao parkom sramote. Ali, evo, došlo je vrijeme da se ukloni ovaj park radi revitalizacije cijelog mosta kako bi se omogućilo ujedinjenje grada, a od januara naredne godine građani će se slobodno kretati pješke i automobilima prelaziti most“, rekao je Bahtiri.   

‘Bolja komunikacija’  

Zvaničnici Evropske unije se nadaju da će ovaj most postati simbol normalizacije odnosa između Srba i Albanaca te da će doprinijeti boljoj komunikaciji među stanovnicima sjeverne i južne Mitrovice. Ipak, sudeći po onome što se dešavalo zadnjih 17 godina, to neće biti lako.

„Ovaj most je bio simbol podele i mesto sukoba Albanaca koji žive na jugu i Srba sa severa grada. Bezbednosna situacija u zadnje vreme je mnogo bolja, ali vojnici NATO-a i pripadnici kosovske policije i dalje patroliraju na mostu kako bi sprečili eventualne incidente“, javlja reporter Al jazeere Avni Ahmetaj.

Prema planu radovi na revitalizaciji mosta bi trebalo da traju do januara iduće godine kada bi most trebalo da bude otvoren za saobraćaj.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera