Hrvatske stranke predale izborne liste

U Hrvatskoj se vrše pripreme za vanredne parlamentarne izbore. Državno izborno povjerenstvo (DIP) primilo je 177 kandidacijskih lista za izbore koji će biti održani 11. septembra.

Do subote u ponoć kada je istekao rok, DIP-u je predato 11 lista više nego na izborima u novembru prošle godine, kada ih je bilo 166.

Nepravilnosti u proteklih 14 dana, koliko su se kandidature mogle podnositi, nije bilo, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Službeni početak kampanje

„Prošle je godine glavnina listi, čak 125 od 166, predana posljednjeg dana, ove je godine ‘udaran’ bio predzadnji, kada je zaprimljeno dvostruko više listi nego lani“, rekla je Fabijančić-Križanić.

Od nedjelje ujutro teče rok od 48 sati u kojem DIP mora da provjeri i objavi liste i kandidature. Time i službeno počinje izborna kampanja.

Novi, deveti saziv Hrvatskog sabora bira se u nedjelju, 11. septembra. Bira se 151 zastupnik – 140 u deset jedinica u Hrvatskoj, tri bira ‘dijaspora’, a osam pripadnici manjina u posebnoj, 12. jedinici koju čini cijela država.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO