Dodik u Srebrenici: Ovaj grad nema pravo na referendum

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u posjeti je Srebrenici.

U sali Doma kulture u Srebrenici kao razloge iznenadne posjete ovom gradu naveo je “pripreme za lokalne izbore i promociju kandidata koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, te zbog aktuelne političke situacije u RS-u i Srebrenici, javlja iz Srebrenice reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

“Na ovom prostoru treba poštovati tragedije svih naroda, a ne favorizovati samo jedne”, kazao je Dodik.

Ponovio je kako u Srebrenici nije bio genocid, te dodao kako je „bilo mnogo donacija, ali se ulagalo samo u bošnjačka naselja.“

Pozvao je građane da ne reaguju na najavu referenduma o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

Dodik je na tribini srpske koalicije za Srebrenicu izjavio da je ideja o referendumu o izdvajanju te opštine iz ustavno-pravnog sistema Srpske neizvodljiva jer je u suprotnosti sa dejtonskim ustavom, ali i pravima Srba u toj lokalnoj zajednici.

“Ta najava referenduma neka nam bude motiv da se okupimo pred izbore”, rekao je Dodik, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

“Referendum o Danu RS-a će biti održan. Izađite na taj referendum, jer je on važniji od mnogih drugih stvari koje smo radili. Ako ukinu Dan RS-a, doci će red i na naziv“, kazao je.

Reakcija SDA

Općinski odbor SDA Srebrenica u saopćenju je osudio današnje izjave Milorada Dodika: 

“Događaj koji je sam Dodik pompezno najavio kao „razgovor sa građanima“ nije imao nikakve veze ni sa razgovorom ni sa građanima, već je bio zamišljen kao prilika za skupljanje jefitinih političkih poena pred ovogodišnje lokalne izbore. Svjestan poptunog kraha ekonomske i društvene politike koju je godinama vodio, suočen sa rastućim siromaštvom i nezadovoljstvom građana, Dodiku je očigledno preostalo samo da opet zaigra na „kartu Srebrenice“.

Poručivši da “provokacije vezane za Srebrenicu više nisu dovoljne za mobilisanje glasača, o čemu će se i sam Dodik uvjeriti već 2. oktobra”, Općinski odbor SDA Srebrenica u saopćenju javnosti piše i ovo: 

“Dodik sa svojim antiustavnim referendumom o Danu RS djeluje antidejtonski. Isto tako navode o nepravilnostima u trošenju donatorskih sredstava, te o visokoj cijeni održavanja zajedničkih institucija BiH, imaju za cilj isključivo prikrivanje rastrošnog načina na koji Dodik troši novac građana. Jučer je budžetski novac dijelio trubačima u Guči, danas, opet za iste pare, došao je van protokola u Srebrenicu da diže nacionalne tenzije.”

Referendum za izdvajanje

Dodikova posjeta dolazi dva dana nakon što su vlasti Srebrenice najavile sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog gradića iz Republike Srpske, a kao odgovor na odluku Narodne skupštine RS-a o provođenju referenduma o Danu RS-a.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je izjavio kako će se naredne sedmice održati sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu.

O toj inicijativi, koju je predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, raspravljat će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO