Hrvatska: Predaja izbornih listi

U Hrvatskoj u ponoć ističe rok u kojem stranke, koalicije i nezavisni kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu predati kandidacijske liste za vanredne parlamentarne izbore 11. septembra. Dosad je DIP prikupio više od stotinu listi.

S kandidacijskim listama vladajući HDZ se pred Državnim izbornim povjerenstvom pojavio posljednji dan zakonskog roka.

Predsjednik stranke koji je liste za sve izborne jedinice lično predao uvjeren je da se u njima krije pobjednička kombinacija imena.

„Mislim da imamo kvalitetne kandidate, imamo dvije nositeljice izbornih lista u drugoj i devetoj izbornoj jedinici, što je isto jedna bitna poruka. Imamo ljude s iskustvom s terena i s nacionalne razine“, rekao je  Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Plenković tvrdi da nesuglasica u sastavljanju nije bilo iako je HDZ s popisa kandidata za sabor skinuo i donedavne stranačke prvotimce Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik i nekadašnji ministar sam se povukao zbog optužnice za gospodarski kriminal, a bivšoj gradonačelnici Knina Josipi Rimac presudio je šibensko-kninski HDZ. Milijan Brkić, drugi čovjek stranke, na zadnjem je mjestu u svojoj izbornoj jedinici.

MOST i SDP nešto ranije predali liste

„Nije bilo nikakvih pobuna ni pretumbacija. Što se tiče kandidata u devetoj izbornoj jedinici, mi smo slijedili prijedloge terena. Dakle, šibensko kninska županija provela je interni proces usuglašavanja kandidata za liste. Nismo bili u mogućnosti raditi bilo što što bi išlo protiv županijske organizacije“, kazao je Plenković.

Njihov glavni protivnik na izborima SDP liste je predao prije 10-ak dana, dok je MOST, donedavni partner HDZ-a u sada tehničkoj Vladi to učinio jučer. Posljednji dan pred Državnim izbornim povjerenstvom pojavila se i ponovno i stranka Pametno, najavivši da se, uđu li u Sabor, ne misle prikloniti velikima.  

„Ne vidimo se u suradnji sa onima koji su formirali ovu prošlu, tehničku vladu u ostavci, jednostavno ne dijelimo istu viziju društva. Sa narodnom koalicijom isto tako imamo problema u njihovom načinu upravljanja državom, političkoj trgovini“, rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Rok za predaju lista ističe u ponoć, a DIP je do poslijepodne zaprimio 110 kandidacijskih listi, od čega su gotovo sve stranačke. Na prošlim izborima bilo ih je 168. 

„Kada istekne rok sve kandidature će biti pregledane i onda DIP ima rok 48 sati da te liste kao pravovaljane objave. Nakon toga teče daljnji rok od 48 sati u kojem kandidati mogu podnijeti eventualni prigovor“, kazala je Janja Horvat Drobnjak, članica Državnog izbornog povjerenstva.

A nakon toga službeno počinje i izborna kampanja.

Izvor: Al Jazeera