Dodik u nedjelju u Srebrenici

Dodik će se sa građanima Srebrenice sastati u Domu kulture (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik posjetit će u nedjelju Srebrenicu, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Dodik će u 10:00 sati u Domu kulture u Srebrenici razgovarati sa građanima ove općine.

Ova posjeta dolazi dva dana nakon što su vlasti Srebrenice najavile sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog gradića iz Republike Srpske, a kao odgovor na odluku Narodne skupštine RS-a provođenju referenduma o Danu RS-a.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je izjavio kako će se naredne sedmice održati sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu.

O toj inicijativi, koju je predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, raspravljat će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.

Zahtjevi Bošnjaka

“Svjesni smo da referendumi u ovakvoj situaciji nisu rješenje, ali grad u kojem je počinjen genocid, za koji postoje presude međunarodnog suda pravde i više presuda Haškog tribunala, nema alternativu, imajući u vidu da OHR neće da zaustavi direktno kršenje Dejtonskog sporazuma od Narodne skupštine RS-a i svih političkih aktera u RS-u”, kazao je Ahmetović.

Predstavnici bošnjačkog naroda pokrenuli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS-a, jer se protive objavljivanju rezultata popisa za to područje, međutim entitetski Ustavni sud ju je odbio kao neosnovanu.

Kad je riječ o referendumu o Danu RS-a, predstavnici Bošnjaka zahtijevaju da entitetske vlasti ispoštuju raniju odluku Ustavnog suda BiH.

Referendum je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

Izvor: Agencije