Kazne bez razotkrivanja sustavne korupcije

Afera je otkrila da su čelnici farmaceutske tvrtke Farmal nudili i plaćali mito liječnicima opće medicine, kako bi oni prepisivali njihove lijekove (EPA)

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža potvrdio je za index.hr da je Časni sud HLK-a proveo 158 postupaka protiv liječnika i donio 158 odluka od kojih su četiri oslobađajuće, a u 152 izrečena je mjera privremenog oduzimanja licence s odgovarajućim rokom kušnje odnosno uvjetno oduzimanje licence

Kako piše index.hr, riječ je o svojevrsnom epilogu afere “Hipokrat”, najveće do sada otkrivene korupcijske afere u hrvatskom zdravstvu, koja je započela u studenom 2012. godine.

Tada je otkriveno da su čelnici farmaceutske tvrtke Farmal putem trgovačkih putnika nudili i plaćali mito liječnicima opće medicine, kako bi oni svojim pacijentima prepisivali Farmalove lijekove. 

Na početku je u aferu bilo uključeno 500 liječnika, no u optužnici podnesenoj 2013. optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba.

Optužnica je obuhvatila samo liječnike za koje je tužiteljstvo sumnjalo da su primili novac ili bonove, dok oni koji su prepisivali Farmalove lijekove zbog drugih pogodnosti, poput plaćenih kongresa, nisu optuženi, piše index.hr. 

Škaričić: Sve pogrešno

Većina optuženih priznala je krivnju i nagodila se s DORH-om te dobila uvjetne kazne, no neki su kažnjeni novčano ili umjesto kazne zatvora radom za opće dobro.

Dostavom pravomoćnih presuda HLK-u krenulo se u postupak pred Časnim sudom HLK-a, tijelom koje je nadležno provoditi disciplinske postupke, kao i postupke za utvrđivanje nedostojnosti liječnika.

“Raspon izrečenih mjera različit je ovisno o okolnostima svakog pojedinog slučaja. Najkraće trajanje mjere oduzimanja licence iznosi mjesec dana uz rok kušnje od šest mjeseci, a najduže trajanje mjere iznosi godinu dana uz rok kušnje od 24 mjeseca. U dva su postupka donesene odluke o bezuvjetnom oduzimanju licence – na tri i pet mjeseci. Okončanje preostalih 127 postupaka u planu je do konca ove godine”, kaže Goluža, kako prenosi portal.

Za novinarku Natašu Škaričić, koja je otkrila ovu aferu, sve je, piše index.hr, potpuno razočaranje.

“Sve je pogrešno – od prve reakcije Ministarstva zdravlja, preko reakcija svih zdravstvenih i liječničkih institucija i udruga, pa sve do ove akcije kažnjavanja liječnika koju je provela i provodi HLK-a. Smisao cijele priče je bio u tome da se razotkrije sistemska koruptivna devijacija u odnosu između liječnika obiteljske medicine i farmaceutske industrije i da se taj odnos drugačije regulira, a ne da sve ostane na sankcioniranju liječnika koji su samo dio strukturnog problema”, kaže Škaričić.

Kako je podsjetila, tadašnji SDP-ov ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je da je riječ tek o “manjoj skupini koja ruši ugled cijele profesije”, a još tada je bilo jasno da će stvari krenuti u pogrešnom pravcu.

“To je pravac zataškavanja činjenice da se sve farmaceutske tvrtke na tržištu generičkih lijekova natječu tako što, manje ili više eksplicitno, potkupljuju liječnike. U civiliziranijim zemljama je to važno etičko i pravno pitanje, dok je kod nas ta tema pod zavjetom šutnje”, kaže Škaričić, dodajući da to ne znači da je protiv sankcija za one koji su uhvaćeni u primanju mita, već da ih je nepravedno gledati kao rješenje.

Naplata izgubljenog postupka

Škaričić ističe da je zadnji iznos prijavljenih honorara koje je industrija isplatila liječnicima, od 2012. godine samo je porastao, a tek kada javnost bude više znala o prirodi tih honorara i smislu posjeta farmaceutskog agenta obiteljskom liječniku, kaže Škaričić, onda će se moći govoriti i početku rješavanja problema.

Napominje i kako je HLK posebno naplaćivala slučaj liječnicima obranu pred Časnim sudom te su liječnici morali platiti šest tisuća kuna (803 eura) za sporove koje su izgubili. 

Škaričić kaže da  je Pravilnik o disciplinskom postupku, koji kaže da se članovima HLK naplaćuje izgubljeni disciplinski postupak, po njoj na granici s kriminalom.

“Komora od ogromnog članstva ubire milijune kuna godišnje (blizu 535.000 eura), zato da bi obavljala poslove u skladu sa svojim javnim ovlastima i onda te poslove dodatno naplaćuje. To je čisti vampirizam”.

Goluža pak kaže da trošak cjelokupnog postupka iznosi blizu šest tisuća kuna i dužna ga je podmiriti strana koja izgubi spor.

“Radi se o postupku u kojem sudjeluje tročlano sudsko vijeće, djelatnici pravne službe HLK-a i odvjetnici koji zastupaju Komoru odnosno tuženu stranu. On obuhvaća rad na organizaciji svakog pojedinačnog postupka, pripremu rasprave, njeno provođenje kao i sve radnje po održanoj raspravi na Časnom sudu. U navedeni trošak ulaze i sva davanja državi koja iznose oko polovice tog iznosa. Hrvatska liječnička komora po osnovu tih postupaka ne ostvaruje nikakvu financijsku dobit”, navodi Goluža.

Izvor: Al Jazeera