Dodik: Srebrenica je dio RS-a i to niko neće promijeniti

Dodik: Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta (Reuters)
Dodik: Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica teritorijalno lokalna zajednica u okviru RS-a i u tom pogledu nikakav referendum, ni bilo šta drugo neće to promijeniti, prenosi Srna.

“Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta, a ne nikakve unilateralne odluke bilo koga”, rekao je Dodik, reagirajući na izjavu poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da će Bošnjaci tražiti referendum o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

Dodik je u izjavi za RTV Republike Srpske napomenuo da su u Skupštini opštine Srebrenica i Srbi.

“S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako da je to samo junačenje bez pokrića, i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, veoma je jasno da je ustavnim poretkom predviđena i raspodjela teritorije i da referendum Republike Srpske o Danu Republike nije pitanje teritorije niti bilo šta drugo vezano isključivo za pitanja koja su regulirana Ustavom.

Ranije tokom dana, opštinske vlasti Srebrenice najavile su sastanak o inicijativi za referendum o izdvajanju tog grada iz bh. entiteta Republika Srpska.

Inicijativa dolazi nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o referendumu o Danu RS-a, a entitetski Ustavni sud odlučio je da time nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je za Al Jazeeru kako će se naredne sedmice održati sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu.

O toj inicijativi raspravljat će se na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica.

Inicijativu je predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sadik Ahmetović.

“Svjesni smo da referendumi u ovakvoj situaciji nisu rješenje, ali grad u kojem je počinjen genocid, za koji postoje presude međunarodnog suda pravde i više presuda Haškog tribunala, nema alternativu, imajući u vidu da OHR neće da zaustavi direktno kršenje Dejtonskog sporazuma od Narodne skupštine RS-a i svih političkih aktera u RS-u”, kazao je Sadik Ahmetović za  Klix.ba.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjeve predstavnika Bošnjaka u vezi sa Zakonom o popisu i Odluci o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, potvrđeno je iz Ustavnog suda.  Sa više informacija javila se Ljiljana Smiljanić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO