CG: 100 hiljada eura pomoći Makedoniji

Humanitarna pomoć je neophodna stanovnicima Makedonije pogođenim nevremenom (EPA)
Humanitarna pomoć je neophodna stanovnicima Makedonije pogođenim nevremenom (EPA)

Crna Gora izdvojila je 100.000 eura i humanitarnu pomoć za Makedoniju, koja je proteklog vikenda pogođena nevremenom i poplavama.

Humanitarna pomoć sastoji se od više tona vode za piće, konzervi hrane, dječije hrane i pelena, sredstava za higijenu i dezinfekciju, peškira, kišnih mantila, gumenih čizama i ćebadi. 

Za Makedonce je osigurano i 1.000 vreća za spavanje, 20 šatora, 50 nosila za povrijeđena lica, 2.000 lopata, 100 krampova, 2.000 multiterenskih policijskih rančeva, saopćeno je iz vladine Službe za odnose s javnošću. 

Teško nevrijeme

Na poziv predsjednika Vlade Mila Đukanovića da se pomogne ugroženima u Makedoniji odazvalo se više preduzeća iz cijele Crne Gore. 

U poplavi u Makedoniji 6. augusta stradala su 22 lica, među kojima ima i djece, a za nekoliko njih se traga.

Procjenjuje se da je nevrijeme, koje je pogodilo Makedoniju, obuhvatilo 25 kvadratnih kilometara područja oko Skoplja i Tetova, odnosno da je jakim nevremenom direktno bilo pogođeno više od 25 hiljada ljudi.

Vanredno stanje bilo je proglašeno u Skoplju i Tetovu.

Izvor: Agencije


Povezane

Makedonska kriza – koliko će još zemlja biti na pauzi?Jesu li decembarski izbori izvjesni ili se može očekivati i „Pržino 3“? Je li pozicija omekšala stav iostaje li opozicija dosljedna u svojim zahtjevima? O tome u „Kontekstu“ govore:– Artan Grubi, iz vladajuće albanske stranke DUI, i– Petre Šilegov, iz opozicijskog SDSM-a. Voditeljica je Ivana Momčilović-Odobašić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO