Ustavni sud RS-a odobrio referendum i popis

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjeve predstavnika Bošnjaka u vezi sa Zakonom o popisu i Odluci o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, potvrđeno je iz Ustavnog suda tog bh. entiteta.

To znači da Odluka o referendumu, kao i Zakon o popisu mogu biti objavljeni u Službenom glasniku RS, nakon čega bi trebalo da stupe na snagu.

Predstavnici bošnjačkog naroda pokrenuli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS-a, jer se protive objavljivanju rezultata popisa za to područje.

Kad je riječ o referendumu o Danu RS-a, predstavnici Bošnjaka zahtjevaju da entitetske vlasti ispoštuju raniju odluku Ustavnog suda BiH.

Nastaviti pravnu borbu

Iz Kluba Bošnjaka su najavili i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Referendum je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Poslanici Narodne skupštine RS jednoglasno su usvojili Prijedlog odluke o referendumu. Građani bi se 25. septembra izjašnjavali – da li žele da 9. januar i dalje bude Dan Republike. Ustavni sud BiH u novembru prošle godine proglasio je Dan Republike Srpske neustavnim. 

Published On 15 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO