Profili: Ko su ljudi u novoj Vladi Srbije

Nakon što je prijedlog mandatara Aleksandra Vučića dobio podršku 163 poslanika u državnom parlamentu, Srbija je dobila novu vladu.

Za novi kabinet Aleksandra Vučića, sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, uzdržanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna.

Aleksandar Vučić, premijer

Premijer Aleksandar Vučić je rođen 5. marta 1970. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju 1988. godine, a diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994. godine.

Pristupa Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) 1993. godine. Iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, a za generalnog sekretara te stranke 1994. U Saveznoj skupštini SRJ je bio poslanik u tri mandata: u Veću republika od februara 1998. i od maja 2000. godine, a od 24. septembra 2000. izabran je za poslanika na saveznim izborima.

Sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku (SNS), a na osnivačkoj konvenciji u oktobru 2008. izabran je za zamjenika predsjednika stranke.

Nakon općih parlamentarnih izbora održanih 2012. godine preuzima funkciju ministra odbrane i prvog potpredsjednika Vlade Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala.

Na Drugom kongresu stranke (29. septembar 2012.) jednoglasno je izabran za predsjednika SNS-a. Obavljao je funkciju ministra odbrane od 27. jula 2012. godine do rekonstrukcije Vlade Republike Srbije 2. septembra 2013. godine.

Nakon pobjede SNS-a na izborima 16. marta 2014. godine izabran je za predsjednika Vlade Srbije.

Ivica Dačić, prvi potpredsjednik i ministar vanjskih poslova

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je rođen 1966. u Prizrenu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Bio je član Parlamentarne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Obavljao je funkciju predsjednika Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Skupštini SRJ. Savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije od 1992. godine. Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2004.

Dačić je bio ministar za informiranje u takozvanoj prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. Predsjednik je Socijalističke partije Srbije (SPS) od decembra 2006. Prvi potpredsjednik Vlade – zamjenik predsjednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova je bio od jula 2008. do jula 2012. Obavljao je funkciju predsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine.

Od 2014. obavlja funkciju prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova.

Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rođena 1970. u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je u Beogradu, kao učenik generacije. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radila je 10 godina u Elektroprivredi Srbije (EPS), u Javnom preduzeću za prenos električne energije Elektroistok Beograd. Od 2004. do 2006. u kabinetu potpredsjednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa obavljala je funkciju savjetnika za energetiku, šefa Odsjeka za energetsku i politiku zaštite životne sredine, a od 2005. do 2006. godine i šefa kabineta.

U Vladi bh. entiteta Republika Srpska bila je savjetnik za energetiku premijera Milorada Dodika u periodu od 2009. do 2010. Obavljala je funkciju ministrice energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije od jula 2012. do aprila 2014.

Od 2014. obavlja funkciju potpredsjednice Vlade i ministrice građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rođen je u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije. Zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je 2011., a doktora nauka 2013. godine na Megatrend univerzitetu.

Bio je odbornik u Skupštini grada Beograda od 2004. do 2008. godine.

Na izborima 2007. godine izabran je za narodnog poslanika, a obavljao je i dužnost predsjednika Odbora za trgovinu i turizam Skupštine Srbije. Na izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao i za odbornika u Skupštini grada Beograda.

Na čelu Skupštine Srbije bio je od jula 2012. godine do izbora novog saziva Parlamenta u aprilu 2014. godine.

Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke. Predsjednik je Gradskog odbora SNS-a Beograd i potpredsjednik Glavnog odbora.

Zoran Đorđević, ministar odbrane

Ministar odbrane Zoran Ðorđević rođen je u Beogradu 1970. godine. Master je ekonomskih nauka u oblasti Međunarodno bankarstvo i finansije. Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane.

Profesionalno iskustvo sticao je na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X…).

Predsjednik je Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i nacionalni direktor za naoružanja.

Stekao je više uglednih profesionalnih certifikata, a član je udruženja Mensa Srbija.

Obavljao je dužnost državnog sekretara Ministarstva odbrane do 2016. godine.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Za direktora Urgentnog centra (UC) Kliničkog centra Srbije (KCS) imenovan je 2012. godine. Prethodno je obavljao funkciju načelnika Intenzivne njege na odjeljenju Hirurgije I Klinike za Urgentnu hirurgiju UC KCS. 

Završio je specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije u bolnici Hammersmith u Londonu 2001. godine. Specijalizaciju iz opće hirurgije završio je 2003. godine. Trenutno završava doktorsku disertaciju.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rođen je 1972. u Novom Sadu.

Pravni fakultet završio je u Kragujevcu, bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi Super Press od 2000. do 2002., direktor marketinga u firmi Color Press od 2003. do 2007., i zamjenik generalnog direktora Color Media International od 2007. do 2012. godine.

Bio je odgovorni urednik sedmičnika Pečat i kolumnista u više dnevnih i sedmičnih listova.

Biran je za odbornika u Općini Rakovica, odbornika u Skupštini grada Beograda, kao i za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio je od augusta 2012. do septembra 2013. kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji bio je do aprila 2014.

Osnivač je Jugoslovenske levice, koju je napustio 1998., kada je vršio funkciju zamjenika predsjednika. Socijalističkoj partiji Srbije pristupio je na Šestom kongresu i tom prilikom izabran je za člana Izvršnog odbora. Iz SPS se povukao 2007. i sa akademikom Mihailom Markovićem formirao je Pokret socijalista, čiji je i danas predsjednik.

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rođen je 1982. u Beogradu, gdje je završio Fakultet organizacionih nauka.

Bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije i jedan od najboljih vaterpolista svijeta, koji je za reprezentaciju odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova.

Sa reprezentacijom je osvojio 2002. bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu, 2003. zlatnu na Europskom i bronzanu na Svjetskom prvenstvu, 2004. srebro na Olimpijskim igrama i srebro u Svjetskoj ligi, 2005. zlatnu na Svjetskom prvenstvu i zlato u Svjetskoj ligi, 2006. zlato na Europskom prvenstvu i zlato u Svjetskoj ligi, 2007. zlato u Svjetskoj ligi, 2008. zlato u Svjetskoj ligi, srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i bronzu na Olimpijskim igrama, 2009. bronzu u Svjetskoj ligi, zlato na Međunarodnim igrama i zlato na Svjetskom prvenstvu.

Zlato u Svjetskoj ligi osvojio je i 2010., kao i zlato na Svjetskom kupu i bronzu na Europskom prvenstvu, 2011. bio je osvajač zlata u Svjetskoj ligi i srebra na Svjetskom prvenstvu, 2012. zlata na Europskom prvenstvu i bronze na Olimpijskim igrama, a 2013. zlata u Svjetskoj ligi.

Igrao je u klubovima Partizan, Jadran, Posilipo, Pro Recco, Mladost, Radnički.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, rođen je 1964. u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu.

Politikom se bavi od 1990. godine, kada je izabran za generalnog sekretara SDA Sandžaka. Od 1994. godine predsjednik je Koalicije Sandžak, preimenovane u Sandžačku demokratsku partiju 2000. Poslije petooktobarskih promjena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ.

Obavljao je i funkciju potpredsjednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kasnije i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Bio je ministar rada i socijalne politike od 2007. do 2012. godine. Bio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija od 2012. do 2014.

Dušan Vujović, ministar finansija

Dušan Vujović, ministar finansija, rođen je 1951. godine u Požarevcu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je neko vreme radio i kao asistent. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu Berkeley.

Radio je kao asistent i na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Bio je dugogodišnji saradnik Svjetske banke (SB). Radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Vijeću direktora SB, rukovodio je programom SB u Ukrajini i bio vodeći ekonomista te banke za Europu i centralnu Aziju. Od 2011. radio je kao konsultant SB i USAID u oblasti inovacija, budžetske reforme i reforme javnog sektora.

Predaje na nekoliko fakulteta u svijetu. U Beogradu je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

Obavljao je funkciju ministra privrede od 27. aprila 2014. godine do 4. augusta 2014. kada prelazi na mjesto ministra finansija.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, rođen je 1969. godine u Beogradu. Diplomirani je ekonomista.

Za predsjednika Skupštine grada Beograda prvi put je izabran u decembru 2008. i ovu funkciju obavljao je sve do redovnih izbora za organe samouprave u Beogradu u maju 2012. godine.

Ponovo je izabran za predsjednika Skupštine grada Beograda u junu 2012. godine i ovu funkciju obavlja do stupanja na dužnost ministra. Poznavalac je funkcioniranja lokalne samouprave, sa višegodišnjim iskustvom u radu gradske i lokalne uprave, kao i upravljanja komunalnim sistemima, razvoja infrastrukture i saobraćaja.

Bio je član Upravnog odbora Jat Airwaysa, a od 2008. na čelu je Skupštine privrednog društva Jat Tehnika. Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za evropske integracije. Obavljao je funkciju ministra saobraćaja u Vladi Srbije od septembra 2013. do aprila 2014. Predsjednik je Gradske organizacije SPS Beograda i član Predsjedništva te stranke.

Goran Knežević, ministar privrede

Ministar privrede Goran Knežević je rođen 1957. u Banatskom Karlovcu, dok je 1982. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radio je u Kombinatu Servo Mihalj od 1990. do 2000. i bio je generalni direktor Servo Mihalj – Tursta u Zrenjaninu. Izabran je 2004. za gradonačelnika i na toj funkciji u Zrenjaninu je bio u tri mandata. Tokom njegovog mandata je Zrenjanin proglašen za Grad budućnosti i najbolje mjesto za investiranje u Jugoistočnoj Evropi, a on za gradonačelnika sa vizijom.

Obavljao je funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije od 2012. Od 2014. član Odbora direktora NIS-a. Član je Predsjedništva SNS-a, više puta je biran za poslanika u Skupštini Srbije.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informiranja

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informiranja rođen u Beogradu 1962. godine, gdje je učio u XI gimnaziji i diplomirao na Pravnom fakultetu, a pohađao je i postdiplomske studije “Međunarodni ugovori u spoljnoj trgovini”.

Radio je u vanjskoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću.

Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsjednik Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski.

Pisao je tekstove za Pravnik, Student i NIN.

Vukosavljević je 2013. godine imenovan na funkciju sekretara za kulturu Grada Beograda.

Ana Brnabić, ministrica državne uprave i lokalne samouprave

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave je Ana Brnabić, koja je do sada je bila predsjednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine.

Posjeduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta, Engleska i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršna je direktorica Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažirana je u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gdje radi na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona eura u vjetropark u općini Kovin.

Jedan je od osnivača konsultantske firme Development Consulting Group (DCG). Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI). Također, radila je kao ekspert na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumuniji.

Aktivno je učestvovala u osnivanju NALED-a kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj općina i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Branislav Nedimović rođen je 1977. u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu.

Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine.

Član je Predsjedništva SNS od 2016. godine.

Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja je Mladen Šarčević rođen je 1957. godine u Zemunu.

On je gimnaziju “Ruđer Bošković” osnovao 2003, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a prije nekoliko godina i Predškolsku ustanovu “Ruđer Bošković”, čime je zaokružen sistem doakademskog obrazovanja.

Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog prosjeka, a specijalizirao je oblast “Zaštita životne sredine” na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.

Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ Nikola Tesla u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora općine Rakovica i grada Beograda u mandatu od četiri godine.

Nela Kuburović, ministrica pravde

Ministrica pravde Nela Kuburović bila je pomoćnica ministra u sektoru za pravosuđe, sa dugogodišnjim stažom u tom resoru.

Rođena je u Sarajevu 1982. godine, a osnovnu školu Milan Rakić je završila u Beogradu, a potom i X beogradsku gimnaziju. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2005. godine, a potom je završila postdiplomske studije na smjeru za privredno pravo. Pravosudni ispit je položila 2008. godine, a javnobilježnički ispit u junu 2014. godine. 

Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najprije kao savjetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnom veću tužilaca.

U augustu 2009. zasnovala je radni odnos u Administrativnoj kancelariji VSS kao savjetnik u Sektoru za normativne poslove, a u maju 2013. raspoređena je za na mjesto načelnika Odjeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji VSS.

Za pomoćnika ministra pravde izabrana je 1. jula 2014. godine, a u augustu 2014. imenovana je za člana Europske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), kao predstavnik Republike Srbije, a učestvovala je u radu sjednica SEPEŽ-a.

Slavica Đukić Dejanović, ministrica bez portfelja

Ministrica bez portfelja Slavica Ðukić Dejanović, rođena 4. jula 1951. u Rači, završila je Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine.

Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata.

Član je Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine. U pet mandata bila je poslanik u Parlamentu, a od 2008. godine do 2012. godine bila je predsjednica Skupštine Srbije.

Postaje vršilac dužnosti predsjednice Srbije kada je Boris Tadić podnio ostavku 2012. godine, a od 2012. godine do 2014. godine bila je ministrica zdravlja.

Danas je direktorica Klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević.

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja

Ministar bez portfelja Milan Krkobabić, rođen 1. januara 1951. u Kačarevu, jedan je od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije – PUPS za čijeg je predsjednika izabran 2014. godine.

Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima – od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Za zamjenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine i tu funkciju je obavljao do 2012. godine, kada je imenovan za direktora JP Pošta Srbije Beograd.

Krkobabić je 2008., 2012. i 2014. biran za odbornika Grada Beograda, a 2012., 2014. i 2016. bio je biran za narodnog poslanika i predsjednika poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije.

Jadranka Joksimović, ministrica bez portfelja zadužena za europske integracije

Ministrica bez portfelja zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović rođena je u Beogradu 1978. godine gdje je diplomirala na Fakultetu političkih nauka, a zatim završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu ALFA.

U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2005. do 2007. radila kao saradnica Aleksandra Vučića za međunarodne odnose, kao i u redakciji magazina Velika Srbija.

Jedna je od potpisnica-osnivačica Srpske napredne stranke 2008. godine.

U maju 2012. izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste SNS, gdje je obavljala dužnost predsjednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Bila je i članica Odbora za europske integracije, Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Stalne delegacije parlamentarne skupštine Vijeća Europe, šefica delegacije Centralnoeuropske inicijative i predsjednica Grupe prijateljstva sa Turskom.

Izvor: Agencije