Izabrana nova Vlada Srbije

Srbija je danas dobila novu vladu, nakon što je prijedlog mandatara Aleksandra Vučića dobio podršku 163 poslanika Skupštine Srbije.

Za novi kabinet Aleksandra Vučića, sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, uzdržanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna.

Mandat vlade počinje da teče nakon polaganja zakletve.

Poslije položene zakletve, predsjednik i članovi Vlade će potpisati tekst zakletve i predati ga predsjedniku Narodne skupštine.

Članovi nove vlade su: premijer Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsjednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsjednica i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Ðorđević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i  ministri bez portfelja Jadranka Joksimović, Slavica Ðukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Maratonska rasprava

Prethodno je u Skupštini Srbije nastavljena maratonska rasprava o izboru nove vlade. Poslije dvanaestosatne rasprave koja je sinoć prekinuta, više od 80 poslanika učestvovalo je u raspravi.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Đorđe Vukadinović i mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić ušli su u polemiku kada je poslanik DSS-a optužio Vučića da je “diktator, veći europejac od lidera Liberalno-demokratska partije Čedomira Jovanovića“.

Na to što ga je Vukadinović nazvao diktatorom, Vučić ga je zapitao da li je onaj koji se nikada nije pojavljivao u Skupštini Srbije i odgovarao poslanicima, poput, predstavnika DSS-a, “ili je to on, koji je došao da ih čujem i svima odgovori”.

“Za razliku od takvih ja sam rodoljub, poštujem sve građane i Srbin sam, to nikada nisam menjao, za razliku od nekih koji su išli na manjinske liste da bi postali poslanici. Da biste se dočepali fotelje bili ste Vlah, pa je prošao jedan ispred vas”, rekao je Vučić.

Vukadinović je mandataru rekao da bi, da je “džek“ i “džentlmen“ kakvim se predstavlja, savjetovao svojoj većini u parlamentu da omogući opoziciji deset sati za raspravu o vladi.

“Vi biste voleli da ličite na Angelu Merkel i Vladimira Putina, a najviše ličite na Kaligulu i Nerona”, poručio mu je Vukadinović.

Vučić je odgovorio da je historija zapamtila Kaligulu i Nerona, dok Vukadinovića niko neće zapamtiti.

Radulović: Parlament podsjeća na farmu

U ranijoj raspravi, jedna od glavnih tema je bila i poruka lidera poslaničke grupe “Dosta je bilo” Saše Radulovića na društvenoj mreži Twitter, u kojoj je napisao da parlament podsjeća na “farmu“, što je predsjednica Skupštine Maja Gojković ocijenila kao skandalozno.

Polemiku o poruci Radulovića na Twitteru pokrenuo je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke koji je rekao da Radulović, umjesto da sjedi u Skupštini, na najgrublji način je vrijeđa.

Time se, kako je dodao, bavi čovjek koji je bio stečajni upravnik u 13 kompanija, namještao svojoj ženi poslove i držao lekcije kako da se vodi ekonomija.

“Taj eksperiment neka sprovede u državi gde duguje za porez”, poručio je Aleksandar Martinović.

Predsjednica parlamenta je ocijenila da je poruka Radulovića  skandalozna i da je teška uvreda za parlament, navodeći da poslanik predstavlja građane na svakom mjestu.

Za riječ se potom javio Radulović, koji je Maji Gojković poručio da je dužna da opomene poslanika koji iznosi ocjene na račun drugih poslanika i ne govori o dnevnom redu.

Dodao je da bi Gojković o tome trebalo da vodi računa, ali da to ne radi jer, dodao je, dozvoljava da se mimo Poslovnika govori van dnevnog reda i dozvoljava omalovažavanje parlamenta, pozivajući je da uozbilji rad Skupštine.

Gojković je uzvratila da nije povredila dostojanstvo parlamenta već da to čini Radulović od prvog dana od kada je u Skupštini. Kazala je da neće dozvoliti da ih naziva stokom i da za poslanike govori da su farma.

U novoj vladi Srbije bit će osam novih ministara i imat će jednak broj resora kao prethodna.

Vučićevi naprednjaci vladu formiraju sa Socijalistima Ivice Dačića i strankama manjina.

Izvor: Al Jazeera i agencije