Rasprava o novoj vladi u Skupštini Srbije

U toku je rasprava u Skupštini Srbije na kojoj poslanici raspravljaju o izboru nove vlade, nakon što je mandatar Aleksandar Vučić predstavio program koji kao glavni cilj ima prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima.

Šesnaest članova poslaničkih grupa razmatra ekspoze i iznosi primjedbe i pohvale, na što odgovara Vučić. 

Najviše rasprave bilo je o ekonomiji i poljoprivredi.

Nekoliko šefova zastupničkih grupa zamjerilo je Vučiću da je samo iznio spisak rješenja za brojne probleme u Srbiji, ali ne i plan za naredne četiri godine, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Šef poslaničke grupe LDP -SDA Sandžaka Čedomir Jovanović je kazao: “Žao mi je što mi nismo uspeli da se dogovorimo, ne oko toga da LDP bude u vladi ili da ja zauzmem neko mesto ministra koje danas predložite, već oko toga na koji način ćemo zajedno da odgovorimo na ključne probleme u zemlji, jer do sada u tome nismo bili uspešni”.

‘Srbija neće i ne može priznati Kosovo’

“Jedino trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova, ali to ne može i neće da učini”, poručio je Vučić.

Dodao je kako je vlada Srbije “uradila težak i važan posao sa Briselskim sporazumom”, te ga je pritom usporedio sa Dejtonskim, koji “štiti prava Srba i čuva Republiku Srpsku”.

“Profesionalno mi je bio najteži posao kada sam posle Briselskog sporazuma morao da objasnim Srbima šta je taj sporazum i tada sam im rekao da smo ranije napadali Dejtonski sporazum, a da je sada to Sveto pismo koje štiti prava Srba”, rekao je Vučić.

Još je napomenuo kako “Srbi moraju da razgovaraju sa Albancima jer je to nacionalno odgovorna politika”.

“Moramo da se borimo i da imamo više Albanaca u centralnoj Srbiji, da ovde ostavljaju novac”, rekao je Vučić i dodao da su “Albanci narod u narastanju i sa njima mora da se razgovara i traži rešenje za budućnost”.

Po njemu, “situacija u BiH je mnogo komplikovanija i teža jer uključuje spoljne faktore iz regiona”.

Ne misli da je “Srbija kriva za današnji odnos prema Hrvatskoj, jer nije ništa uradila”.

“Naša stvar je da pomognemo našem narodu. Uspeli smo da obezbedimo da Republika Srpska ima dobre odnose sa Srbijom, da izađe iz nekoliko političkih turbulentnih kriza i da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj imamo najbolje odnose”, rekao je Vučić.

Put ka EU i dobri odnosi s Rusijom

Govoreći o odnosima s drugim državama, Vučić je rekao da bi bilo loše po Srbiju da ne vodi politiku strateškog cilja puta u EU uz najbolje odnose sa Rusijom.

Kazao je da nova vlada namjerava izmijeniti Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, jer je to važan uslov za podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Najviše novca bit će uzeto od Beograda.

On je naveo da se dio novca u lokalnim samoupravama troši neracionalno i da su pojedini predsjednici opština “bacali” novac.

Pojedinci su uzimali fiktivne račune da su popili 165 piva i 132 kafe u istoj kafani, pa nakon što im se ta vrsta piva nije svidjela, naručeno je još 19 piva, kazao je.

Zamjerke Vojvodine

Vođa Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je zamjerio Vučiću što, kako je rekao, ni u ovom ekspozeu, kao ni u prošlom, nijednom rječju nije spomenuo Vojvodinu.

“Vojvodina nije samo pokrajina, kako je premijer rekao. Ona ima svoje ime. To može delovati kao semantičko insistiranje na detaljima, ali, verujte mi, da to nije tako”, kazao je Čanak.

On je upozorio na to da je Vojvodina nepoštovanjem ustavne odredbe o veličini budžeta zakinuta za milijardu eura i upitao i šta se dogodilo sa ostalim dijelovima vojvođanske imovine u koje spadaju Vojvođanska pošta, Vojvođanska željeznica i Elektrovojvodina. 

Tokom izlaganja ekspozea koje je trajalo skoro šest sati, Vučić je u utorak poručio da je cilj da sva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se povećanjem potrošnje podigne rast, a ne samo povećanjem izvoza i investicija.

Istakao je da će se zalagati za mir i stabilnost i da će raditi na stvaranju uslova za bolje odnose sa Hrvatskom i BiH, ali da će čuvati i nacionalne interese.

Dio opozicije napustio salu

Na početku predstavljanja programa vlade, dio opozicije, Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS) i Dosta je bilo, napustio je skupštinsku salu, negodujući zbog načina zakazivanja sednice, a mandatar im je poručio da ih je narod izabrao da slušaju ekspoze i da poslije iznesu primjedbe, ali da je jasno da dio opozicije to uopšte ne zanima.

Salu nisu napustili poslanici Liberalno-demokratske partije (LDP), ali je vođa stranke Čedomir Jovanović novinarima saopštio da neće podržati izbor vlade.

Kazao je da kao njenu ključnu slabost vidi to što je bez jasne politike i nema potrebnu snagu za otklanjanje problema.

I Demokratska stranka Srbije (DSS) i Dveri su, po završetku izlaganja mandatara, poručili da neće podržati ekspoze i novu vladu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO