Opet suzavac u Skupštini Kosova

Šef zastupničke grupe Pokreta “Samoopredjeljenje” Glauk Konjufca aktivirao je suzavac tokom sastanka predsjedništva Skupštine Kosova, koje je danas razmatralo datum odluke o demarkaciji granične crte sa Crnom Gorom.

Skupštinsko predsjedništvo sastalo se kako bi “pomirilo” stavove vladajućih i opozicije u vezi sa sporazumom o određenju granice, koji je potpisan u Beču prije godinu, kao i radi davanja “zelenog svjetla” za njegovu ratifikaciju.

Nakon kratke pauze, Predsjedništvo je odlučilo da će Skupština o tome odlučivati 1. rujna.

Dužnosnici Skupštine Kosova onemogućili su tom prilikom snimanje prostorija u kojima je aktiviran suzavac, pa je većina kosovskih i međunarodnih novinara odbila izvještavati o današnjim događanjima.

Sporno 8.000 hektara

Kosovske opozicijske stranke protive se sporazumu o demarkaciji jer, kako kažu, Kosovo gubi 8.000 hektara svog teritorija.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da “Kosovo ne gubi ni pedalj”, a tvrdnje opozicije ocijenio je – politički motiviranim.

Ranije je bilo najavljeno da će sporazum, kojem se žestoko protivi opozicija, biti na dnevnom redu kosovske Skupštine već sutra.

Odlučeno je, na kraju, da se sve prolongira do prvog dana rujna.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO