Natječaj za državne stanove

Do 23. kolovoza traje natječaj za najam državnih stanova u Hrvatskoj. Trenutačno je u ponudi 21 i to u Zagrebu.

Početna cijena najmanje je dva eura po metru kvadratnom, ali stan dobija onaj tko ponudi više. Provjerili smo u kakvom su stanju stanovi i isplati li ih se uzeti u najam.

Gužva u stanu u zagrebačkim Dugavama – posljednji je dan kada građani mogu pogledati stanove koje država povoljno daje u najam.

“Trebat će novčića dosta još unutra utući, tak’ da vidjet ćemo. Sad je prvi dojam, tak’ da malo dok se stisne, slegne sve malo”, kaže Darko Zvonar iz Zagreba.

Ključ dobiva onaj tko ponudi više

“Potrebno je puno investirati, ovi tepisi su toliko grozni, na tepihe se ježim uvijek, kamoli poslije ovak’ dugogodišnjeg stanovanja. Treba sve promijeniti, zidovi, kuhinja”, nabraja Zvonimir Puntarec iz Zagreba.

Nekim stanovima potrebna su veća, a nekima manja ulaganja. U ponudi je ukupno 21 stan. Na natječaju mogu sudjelovati svi koji nemaju dugovanja prema državi.

“Početna cijena je 15 kuna po metru četvornom s tim da javni natječaj funkcionira na način da imamo ‘open door’ kao što je sad bilo ovo. Znači, potencijalni najmoprimac dođe, razgleda stan i ocijeni sam koliku bi ponudu dao”, objašnjava Željka Šaponja iz Državnih nekretnina.

Jedan stan od 80 metara četvornih mogao bi se iznajmiti za 160 eura mjesečno. No, to je samo početna cijena jer ključ u ruke dobiva onaj tko ponudi više.

“Stan se nalazi u južnom dijelu Grada Zagreba. Zgrada je građena osamdesetih godina prošlog stoljeća, na prvom je katu, ima tri sobe, dva balkona i centralno grijanje”, izvještava reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

No, da bi bio za stanovanje, treba ga obnoviti. Cijena adaptacije kreće se od 150 do 300 eura po metru četvornom. 

“Stan je u relativno dobrom stanju, što se tiče samog ulaganja nije potrebno puno ulagati u njega – potrebno je zamijeniti vanjsku stolariju, zamijeniti podne i zidne obloge, keramiku na nekim dijelovima, potrebnoj je zamijeniti sanitarnu opremu koja je vidno istrošena, eventualno zamijeniti koji radijator”, kaže Vinko Škunca iz Centar 4 Adaptacije.

Tržišna cijena istog stana u ovom naselju je oko 300 eura. Većina stanova koje država iznajmljuje je u središtu grada.

Upitno koliko se isplati jer nema prava prvootkupa

“Koliko sam ja vidio, uglavnom su stanovi. Priča se o ovima na lokacijama u centru grada, a tu su cijene visoke. Jedan stan od 30-ak kvadrata ispod 300, 350 eura da bi bilo u solidnom stanju, teško ga je dobiti”, kaže Boro Vujović iz Opereta nekretnine.

Ponude za državne stanove šalju se na adresu Ureda za upravljanje državnom imovinom i to najkasnije do 23. kolovoza.

“Ukoliko netko odluči sudjelovati u natječaju, bude izabran za ponuditelja, sklapa se ugovor na pet godina s mogućnošću još pet godina, ukoliko redovno ispunjava svoje obveze. Tako da praktički je to deset godina”, kaže Željka Šaponja.

No, pitanje je koliko se najam stana i ulaganje u njega isplati jer nakon deset godina najmoprimac, ističe Šaponja, nema pravo prvootkupa.

Novi natječaj za najam otvara se za dva mjeseca i to na području Slavonije.

Izvor: Al Jazeera