Hrvatska: SDP na čelu Narodne koalicije

Milanović je rekao kako se veseli mirnijoj kampanji koju očekuje nakon izbora Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a (Goran Stanz / Pixsell)
Milanović je rekao kako se veseli mirnijoj kampanji koju očekuje nakon izbora Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a (Goran Stanz / Pixsell)

Dva mjeseca prije izvanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, na političkoj ljevici formirana je Narodna koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom.

Glavni odbor te stranke potvrdio je da ulazi u široku predizbornu koaliciju s Hrvatskom seljačkom strankom te Hrvatskom narodnom strankom (HNS) i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU).

Sa starim koalicijskim partnerom – Laburistima, SDP se ovaj put nije uspio dogovoriti. Koalicijski sporazum stranke Narodne koalicije potpisat će idući tjedan te nakon objave datuma izbora formirati izborne liste.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović potvrdio je nakon sjednice Glavnog odbora stranke u subotu da je to tijelo imenovalo izborni stožer za predstojeće parlamentarne izbore i definiralo partnere u Narodnoj koaliciji.

“Izborni stožer je isti kao i zadnji puta, priprema za izbore, koalicijski partneri su definirani i to je to. Nastavljamo posao nakon jednog čudnog intermezza”, kazao je Milanović novinarima.

Potvrdio je da Hrvatski laburisti ovoga puta neće biti dio koalicije.

S Bandićem ‘teško ili nikako’

“Ovo je, kao što sam rekao, narodna koalicija. U stvari je velika koalicija jer okuplja ljevicu, centar i desni centar, a desnica je ostala vani. HDZ je desnica”, tumači Milanović.

Očekuje da će nova koalicija polučiti bolji izborni rezultat od koalicije Hrvatska raste na izborima u studenome, a na pitanje o rasporedu mjesta u budućoj vladi uzvratio je kako se o tome još ne razgovara, ali i kako će odgovornost u Vladi morati preuzeti i HNS i HSS koji je, kaže, svoje predsjednike do sada “držao u rezervatu”.

“Svi će se morati dokazati”, poručio je.

Podsjetio je da su svi dosadašnji predsjednici države izbore raspisivali odmah nakon raspuštanja Sabora, a na pitanje pomaže li predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović HDZ-u odgađanjem stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora kazao je kako je to autonomna odluka predsjednice, ali i dodao da će produljenje rokova za predaju lista “biti poruka”.

Na pitanje o mogućoj suradnji sa strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića odgovorio je: “teško ili nikako”.

“Vi znate što nas dijeli, znate povijest odnosa njega i SDP-a, takva vrsta podrške nam ne treba”, poručio je Milanović.

Kazao je i kako se veseli mirnijoj kampanji koju očekuje nakon izbora Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a.

“Izgleda da ćemo konačno imati priliku razgovarati o politikama, o sadržaju, a ne galamiti i buditi duhove prošlosti. Mi smo imali mnogo politika i provodili ih. Sada ćemo to nastaviti raditi, tu smo mnogo jači od HDZ-a”, rekao je Milanović.

Dodao je i kako ne zna kako će HDZ-ovi birači reagirati na “strahovit zaokret” u politici stranke. 

‘Prividan zaokret HDZ-a’

“Meni se čini da je prividan, jer predsjednik je samo jedan u stranci, ali to je na njima, to nije naš posao”, kazao je.

Milanović tvrdi kako HDZ “zadnjih godina nije mogao bez grube, huškačke tenzije”. “Toga sada nema, kako će motivirati ljude koji inače glasaju za njih, ne znam”, dodao je.

Potvrdio je kako je spreman na sučeljavanje s Plenkovićem te poručio kako mu je “drago da je nakon devet godina konačno netko pristao na debatu.

Plenkovićev program nije želio komentirati jer je to, kaže, unutarnja stvar HDZ-a. “Tamo piše dobri odnosi sa SAD-om, to imamo. To su kompleksni odnosi o kojima će se morati izjasniti kada izaberu predsjednika i slože izborni program, kada vidimo tko su im partneri, koje su to vrijednosti, koja su odstupanja od onoga što smo zadnjih godinu dana slušali od tzv. Domoljubne koalicije. Sada smo mi narodna koalicija, oni nisu”, rekao je Milanović.

Milanović ne vjeruje da je moguće preslagivanje u Saboru prije raspuštanja 15. srpnja, a najavio je kako neće sudjelovati ni u eventualnoj sjednici Sabora.

“Naša želja je bila da se Sabor raspusti 18. lipnja, a na kraju će biti najranije 15. srpnja zbog interesa HDZ-a i Mosta, to je bio njihov zadnji koordinirani čin. Nema smisla više sazivati Sabor”, kazao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO