Uz dva klika do recepta za lijekove

Zagrebački porodični ljekar u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom i jednom privatnom kompanijom osmislio je sistem koji olakšava komunikaciju s pacijentima.

Zdravlje.net zasad u Hrvatskoj koristi šezdesetak ljekara. Osim savjeta, putem kompjutera šalju recepte za lijekove, uputnice i nalaze, kako bi se skratilo čekanje ispred ordinacija, javlja reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

Dva-tri klika i u samo nekoliko minuta se dolazi do recepta za lijek. Zbog bolesti Damir Fatišić Ninić je u kolicima i teško se kreće. Zahvaljujući sistemu zdravlje.net više ne treba ići ljekaru, već razgovara s njim pomoću računara.

”Ja imam sreću da nisam tako baš često kod liječnika, ali koristim i za narudžbe lijekova, koristim redovno ako trebam nekakve uputnice. Osobe s invaliditetom često i imaju fizioterapiju, pa mogu reći doktoru da to pripreme pa onda preuzmu umjesto mene”, rekao je on.

Takav način komunikacije novost je i ljekarima. Ljekaru porodične medicine Hrvoju Tiljku telefoni više toliko ne zvone, a pacijentima je opet dostupan.

Tiljak je kazao: ”Za nas je to velika pomoć zato što olakšava komunikaciju s pacijentom. S jedne strane pacijenti imaju puno toga što se može riješiti bez direktnog dolaska u ambulantu, a s druge strane to nas puno opterećuje tako da telefoni zvone stalno. Puno njih stalno traži zahtjeve za recepte, a to se kroz zdravlje.net rješava puno jednostavnije”.

Ograničena upotreba

Ovim sistemom zasad se služi samo šezdeset porodičnih ljekara u Hrvatskoj. Tokom šestomjesečnog pilot-projekta, koji je završen krajem aprila, poslali su više od 10.000 recepata te razmijenili isto toliko poruka. Zdravlje.net koriste i dalje, a pacijentima šalju i nalaze.

”Pacijent dolazi u našu ambulantu, vadi krv i kako mi kažemo, možete sada ići kući, jer sve dalje ćemo obaviti elektroničkim putem ili telefonom. Nalaz dolazi k nama, mi mu otvorimo mogućnost da taj nalaz vidi na svom mobitelu ili kompjuteru i na taj način možemo ga iskomentirat.i’.

Osim putem mobitela i računara, sistem će se moći koristiti i putem televizora i daljinskog upravljača.

Direktor MCS Grupe Branko Šoštarić je rekao: “Bilo koji televizor će poslužiti sasvim dobro za ovakvu jednu namjenu. Naše kolege s FER-a su razvile još jednu komponentu koja se dodaje televizoru i na taj način obični televizor postaje televizor preko kojega se može komunicirati prema sustavu zdravlje. net.”

Cilj je da u skoroj budućnosti stigne u svih 2.340 ordinacija – u koje pacijenti više ne bi trebali bespotrebno dolaziti, a za one kojima je pomoć doista potrebna, ljekari bi imali više vremena.

Izvor: Al Jazeera