Politička kriza koči ekonomiju Makedonije

U Sobranju je počela rasprava o rebalansu budžeta Makedonije. Rebalansom je planirano da se ta država tokom 2016. zaduži blizu 700 miliona eura. Polovina ovog novca biće iskorištena za vraćanje starih dugova kod domaćih i stranih kreditora, a ostatak za pokrivanje deficita.

Politička kriza usporila je makedonsku ekonomiju. Planirani rast skoro duplo je manji od predviđenog.             

„Prolongiranje političke krize negativno se odrazilo na povjerenje ekonomskih subjekata. Reflektuje se preko povećane suzdržanosti u investicijama i potrošnji. I zato sada umjesto planiranog rasta od četiri posto bruto domaćeg proizvoda imamo rast od 2,3 posto“, rekao je Kiril Minovski, ministar finansija.

Sve teže puni se državna kasa. Zato ministar finansija predlaže Sobranju smanjenje budžeta za 50 miliona eura.     

„Opozicija kritikuje politiku vlade, kojom je, kako navode, uskraćen novac planiran za kapitalne investicije, koje zemlji obezbeđuju razvoj. U isto vreme povećava se deficit u budžetu za novih 36 miliona evra. I sada država mora da obezbedi manjak novca od ukupno 344 miliona evra novim zaduživanjima“, javila je novinarka Milka Smilevska. 

„Javno pitamo – zašto povećavate budžetski deficit? Ako nije za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, da li vam je novih 36 miliona eura potrebno za namještaj, za vašu komociju, dnevnice, barokne fasade, fontane, za panoramski točak ili predizborno kupovanje glasova? Zašto trošite budućnost novih generacija“, kazao je Marjančo Nikolov iz Socijaldemokratskog saveza.

Novo zaduživanje

Istovremeno, planirano je povećanje izdvajanja za socijalnu pomoć od pet posto.

Na jesen se očekuje i porast penzija od pet posto, iako se penzioni fond sve teže puni. Od početka godine, u penzioni fond je prebačeno 432 miliona eura, kako bi se penzije isplaćivale bez problema. To predstavlja sedminu ukupnog budžeta Makedonije.

Rebalansom je predviđeno zaduživanje na međunarodnom tržištu finansija, izdavanjem nove euroobveznice krajem ljeta. U javnosti se licitira da će se država zadužiti između 230 i 600 miliona eura.

„Ne možemo predvidjeti kolika će biti cijena novog zaduživanja u trenutku kad smo suočeni sa političkom krizom i koliko će iznositi kamatna stopa. U svakom slučaju, cijena zaduživanja biće viša od onoga što ekonomija isporučuje kao rast i to je opasna situacija. Mi ne stvaramo dovoljno dobara, kako bi mogli sutra lakše vratiti pozajmljeni novac“, rekao je Marjan Petrevski, profesor ekonomije.

Međutim vlast i dalje ubjeđuje građane da je Makedonija nisko zadužena zemlja i da javni dug iznosi 4,3 milijarde eura ili 45 posto bruto domaćeg proizvoda. Ekonomisti upozoravaju da je tempo zaduživanja veoma intenzivan i da bi zemlja trebalo da prestane sa ovakvom politikom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tvrdokornim i dijametralno suprotstavljenim stavovima političkih oponenata, ova balkanska država tone sve dublje u neizvjesnost.

opinion by Risto Popovski
Published On 25 Jun 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO