MMF odgodio kreditni aranžman s BiH

Međunarodni monetarni fond odgodio je kreditni aranžman s Bosnom i Hercegovinom, jer svi članovi Fiskalnog vijeća ove države nisu potpisali pismo namjere, potvrdio je u četvrtak za agenciju Fena savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Stalni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi također je saopćio kako se odgađa kreditni aranžman.

“Zbog odgađanja u potpisivanju Pisma namjere, Izvršni odbor MMF-a je na sastanku na kojem je razmatran zahtjev vlasti za aranžman odgodio do daljnjeg. Elementi programa i sadržaj Pisma namjere su bili dogovoreni između MMF-a i vlasti Bosne i Hercegovine maja 2016. godine. Do danas MMF nije dobio u potpunosti potpisano Pismo namjere”, navodi se u saopćenju Parodija.

Bez potpisa zbog blokade

Pismo namjere, koje je ključni dokument za odobravanje aranžmana, nisu potpisali članovi Fiskalnog vijeća BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Kao razlog se navodi zastoj na euroatlantskom putu jer je Republika Srpska odbila da potpiše dva ključna dokumenta, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Mehanizam koordinacije.

Predsjedavajući Vijeća Ministara Denis Zvizdić je odlučio da u ovome trenutku ne potpiše Pismo namjere, jer bi to, kaže, bilo u suprotnosti sa programom rada i prioritetima djelovanja tog tijela, “koji EU integracije i ekonomski razvoj definiraju kao najvažnije ciljeve rada bh. institucija“.

“U proteklom periodu imali smo niz aktivnih sastanaka sa predstavnicima MMF-a na kojima smo usaglašavali Pismo namjere. Velikim zalaganjem šefa Misije MMF-a Nadeema Ilahija, rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Francisca Parodija i članova njihovog tima, otvorena je mogućnost Bosni i Hercegovini da dobije vrlo povoljan aranžman koji se odobrava samo onim državama koje su spremne provesti duboke strukturne reforme, otkloniti uzroke fiskalne nestabilnosti i realizirati projekte koji garantuju održivi ekonomski razvoj i socijalnu sigurnost“, istakao je Zvizdić.

To, slučaju Bosne i Hercegovine, naveo je on, prije svega znači provedbu Reformske agende i dalji put ka evropskim integracijama.

“S obzirom da je, u posljednje vrijeme, blokirano usvajanje brojnih dokumenata, strategija i politika koji predstavljaju ključne uvjete koje BiH treba da ispuni na putu evropskih integracija i ekonomskog rasta, poput Protokola o prilagodbi SSP-a, finalizacije mehanizma koordinacije, strategija i zakona iz oblasti transporta, energetike, okoliša i poljoprivrede, zbog čega BiH na godišnjem nivou gubi više od 100 miliona eura grant sredstava i uzrokuje ciljani zastoj u provedbi Reformske agende“, naveo je on.

Premijer FBiH Fadil Novalić je istakao da on nije potpisao Pismo namjere jer se u okviru svog mandata i programu rada Vlade obavezao da će provoditi ekonomske reforme usmjerene na ekonomski oporavak zemlje i njenu dugoročnu stabilnost.

“U skladu s tim predviđene su i plebiscitarno prihvaćene sve reforme navedene u Reformskoj agendi i Akcionom planu za njenu sprovedbu. One, između ostalih, podrazumijevaju i prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odluku o sistemu Mehanizma koordinacije i usaglašavanje brojnih drugih strategija na državnom nivou. Sve su ovo aktivnosti koje imaju za cilj ubrzanje puta Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama. Činjenica je da se naša zemlja trenutno suočava sa zastojem u ovim procesima i da je put BiH ka EU usporen. Svima je poznato da su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda namijenjena za proces strukturnog prilagođavanja, odnosno za provođenje nužno potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi na koje su se obavezali svi nivoi vlasti u BiH. “, navodi se u njegovom saopćenju.

Cvijanović: RS ima dodatni plan

S druge strane, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović tvrdi da je to tijelo ozbiljno pristupilo usaglašavanju Pisma namjere sa MMF-om, jer bi aranžman sa tom finansijskom organizacijom pomogao svim nivoima vlasti u provođenju Reformske agende.

“Ali, znajući da se svaka aktivnost, koja podrazumijeva angažman i partnerstvo svih nivoa vlasti u BiH teško realizuje u praksi, mi smo se pripremili i za situaciju da aranžmana neće biti i u skladu s tim definisali i neke dodatne planove. U svakom slučaju u ovoj godini Republika Srpska bi dobila svega 50 miliona konvertibilnih maraka [25 miliona eura], a pošto je sada izvjesno da aranžmana neće biti, jer Pismo namjere nisu potpisali premijer Novalić i predsjedavajući Zvizdić, taj novac biće obezbijeđen iz drugih izvora“, kazala je ona.

Ističe da je jedino nejasno zašto su vođeni pregovori i zašto su Zvizdić i Novalić učestvovali u usaglašavanju Pisma namjere, ako ga ne žele potpisati, pogotovo znajući da su ga potpisali ministri finansija i federalne vlade i Vijeća ministara.

“Sjećam se da je predsjedavajući Savjeta ministara, tokom svoje posjete MMF-u i Svjetskoj banci u Washingtonu, prije par mjeseci, davao prilično optimistične izjave o velikim sredstvima, koja su ispregovarana, pa ne znam čemu je sve to trebalo da služi“, tvrdi ona.

Na pitanje kako će Vlada RS-a osigurati novac bez MMF-a, iz Srpske demokratske stranke (SDS) su rekli da misle da do kraha neće doći do oktobra.

“Na koji način će se zaduživati, to vidite i sami. Štampanjem obveznica itd., kao što se zadužuje i Grčka, sa bezvrijednim obveznicama. A kada su u pitanju ove političke namjere- zašto nije potpisano to pismo namjere – mislim da će se to desiti, samo se podiže cijena, politička cijena u BiH pojedinih snaga”, istakao je Jovo Ateljić iz SDS-a.

Četvrtak je bio posljednji rok da vlasti Bosne i Hercegovine pošalju pismo namjere MMF-u kako bi se na predstojećim sjednicama izvršnih tijela ove međunarodne finansijske institucije razmatrao zahtjev za odobravanje novog stand-by aranžmana.

Novi kredit od MMF-a trebao je iznositi 550 miliona eura, a Odbor MMF-a ovog mjeseca je razmatrao odobravanje aranžmana za Bosnu i Hercegovinu.

Povoljan trogodišnji aranžman

Krajem maja, nakon višednevne posjete delegacije MMF-a u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je održana četvrta sjednica Fiskalnog vijeća.

Tada je Zvizdić kazao kako je postignut dogovor o veoma povoljnom trogodišnjem aranžmanu s Fondom u iznosu od 550 miliona eura.

Zvizdić je dodao kako je riječ o veoma povoljnim uvjetima, grace periodu od četiri i po godine, a posljednja tranša trebala bi biti otplaćena nakon 13 godina.

Usaglašeno je da će novi aranžman s MMF-om donijeti finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i da mora biti propraćen reformama, odnosno služiti kao podrška provedbi Reformske agende, navodi se u saopćenju Fiskalnog vijeća.

Izvor: Al Jazeera i agencije