Kovač: Hrvatska se izborila za svoje interese

Miro Kovač: Sada je na Srbiji da ispuni sve te kriterije ako želi ući u Evropsku uniju (Getty Images)

Hrvatska je izborila da svi da svi hrvatski interesi budu zastupljeni u pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u Europskoj uniji i time može biti zadovoljna, izjavio ministar vanjskih i europskih poslova u tehničkom mandatu Miro Kovač.

On je za RTL rekao kako je Hrvatska postigla da u pregovaračkom okviru bude suradnja Srbije s Haaškim sudom, zaštita hrvatske manjine u Srbiji te da srbijansko pravosuđe glede procesuiranja ratnih zločina neće biti nadležno za Hrvatsku.

“Dobili smo kriterije da Srbija mora u potpunosti surađivati s Haaškim sudom, priznavati sve njegove odluke i presude”, kazao je Kovač, prenosi Hina.

“Srbija će morati izbjegavati konflikte pravne nadležnosti, odnosno srpski zakon o ratnim zločinima neće moći vrijediti za Hrvatsku”, istaknuo je Kovač, dodavši kako je sada na Srbiji da ispuni sve te kriterije ako želi ući u EU.

Nije nilo ‘ukora’ Angele Merkel

Izboreno je i da Srbija mora osigurati prava žrtava i njihov pristup pravosuđu i pravdi bez diskriminacije, da mora surađivati u pronalasku nestalih osoba te poštovati i provesti svoj pravni okvir glede zaštite hrvatske manjine, rekao je on.

“Moramo biti zadovoljni. Prije šest mjeseci bili smo na nultoj točci, nismo imali ništa. Ovo je ostvarila ova hrvatska Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova u ovom mandatu”, zaključio je Kovač.

On je napise srbijanskih medija da ga je na nedavnom summitu o Zapadnom Balkanu u Parizu ukorila njemačka kancelarka Angela Merkel odbacio kao manipulacije i konstrukcije te je naglasio kako srbijanska strana nije ni sudjelovala u izradi pregovaračkog okvira.

“Kolege ne znaju što je u pregovaračkom okviru, to znamo samo mi, kao suvlasnici tog dokumenta”, rekao je Kovač.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO