Mađarska policija lomi ruke izbjeglicama

Blizu 500 izbjeglica tokom noći stiglo je u Srbiju iz Makedonije i Bugarske. Isto toliko ih je u neformalnom kampu na prelazu Horgoš. Nadaju se da će ući u Mađarsku. Oni koji su to ilegalno pokušali, vraćeni su u Srbiju. Mnogi od njih, sa povredama. Izbjeglice svjedoče o brutalnosti tamošnje policije.

Poslije pokušaja da ilegalno iz Srbije uđu u Mađarsku, izbjeglice iz Afganistana na sebi nose odgovor mađarske policije – polomljene ruke, zavijene noge, ugrize…

„Jurili su nas psima, prskali sprejom, udarali palicama“, kazao je Mustafa Rasek, izbjeglica iz Afganistana.

Slično je, nedjelju ranije, prošao Abdul.

”Mađarski policajac me je uhvatio za ruku, spustio na zemlju i izgazio po ruci”, rekao je Afganistanac Abdul Azak.

”Koristili su elektrošokove i prskali ga biber sprejem po licu“, rekao je njegov sunarodnjak Aslam Han.

Izbjeglice su prebijene, opljačkane, ponižavane. Brutalnost balkanske izbjegličke rute osim psihičkih, ostavlja i spolja vidljive tragove.

”Koriste sprej, tuku ih bez obzira na spol, tretiraju ih kao životinje. I gore. Ne samo mađarska, već i bugarska policija. Radio sam u Dimitrovgradu šest mjeseci. Bugarska policija im je krala novac, mobilne telefone. Pretvaraju se da rade humanitarni posao u Evropskoj uniji. Pa gdje je ta humanost Evropske unije? Gdje su ljudska prava? Ovo su ljudi! Kako ih tretiraju”, kazao je Muhamed Saiburan iz Info parka.

Povratka nema

„Prešli su hiljade kilometara i za to platili hiljade dolara, nebrojeno puta rizikujući sopstvene živote. Zato ovde neće stati. Bez obzira na sve rizike i iskustva koja su preživeli, svi ovi ljudi već koliko narednih dana naći će se na granici sa Mađarskom“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Na granici ih je već blizu 500. Isto toliko tokom noći je stiglo iz Bugarske i Makedonije. Mnogima to nije prvi pokušaj. Resorni ministar u Vladi Srbije , koji je još jučer govorio da povećanog priliva migranata nema, sada je zbog, kako kaže, ponašanja susjeda, zatražio hitnu sjednicu Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti.

”Nakon što smo dobili informacije da su organi Mađarske pokušali ne samo da upute migrante u tranzitnu zonu, već i na teritoriju Republike Srbije, bez ikakvog pravnog osnova, bez ikakvog uporišta u međunarodnom pravu, nakon što smo dobili informacije da Hrvatska takođe razmišlja o ponovnom podizanju nekakvih ograda na našim granicama i nakon što smo dobili informaciju da značajno veći broj migranata ulazi na našu teritoriju, ja moram da kažem da svoju zabrinutost moram da podelim sa čitavom javnošću“, kazao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za to vrijeme, u beogradskom Miksalištu pomoć se pruža najosjetljivijim grupama – porodicama i izbjeglicama s djecom koje pristižu neprestano.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Mađarska je od ponoći počela u tranzitnu zonu granice sa Srbijom vraćati sve izbjeglice pronađene u krugu od osam kilometara unutar svog teritorija. To je jedna od mjera kojom pokušava smanjiti priliv izbjeglica u svoju zemlju. Uz to, na mađarskoj strani granice pojačano je prisustvo policije i vojske, a standardnim patrolnim ekipama dodani su i […]

Published On 06 Jul 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO