Plenković predao 35.000 potpisa za lidera HDZ-a

Kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković u srijedu je Središnjem izbornom povjerenstvu predao više od 35.000 potpisa podrške za njegovu kandidaturu, najavivši kako će svoj program javnosti predstaviti u petak, prenosi agencija Hina.

Potpise je predao u pratnji voditelja njegova izbornog štaba Damira Krstičevića, glasnogovornika Davora Ive Stiera i više volontera.

Plenković je u izjavi novinarima nakon predaje potpisa naglasio kako su izbori za novog predsjednika stranke, koji će biti održani 17. jula, bitni za jačanje legitimiteta novog lidera HDZ-a na unutarnjem planu, ali i „prema van“ kako bi stranku mogao voditi u vanredne parlamentarne izbore.

Najavio je i kako će svoj program za vođenje stranke u centrali HDZ-a predstaviti u petak, a do izbora za predsjednika obići će sve županije i predstaviti ga članovima stranke. Plenković na predsjedničke izbore ide pod sloganom „HDZ središnja snaga razvoja Hrvatske“.

„U izbore idem angažirano, optimistično, pun energije, ideja i znanja da učinimo dobro Hrvatskoj i HDZ-u, najvećoj i najsnažnijoj političkoj stranci u zemlji“, naglasio je Plenković.

Ponovio je i kako bi volio i da se još neko od članova HDZ-a kandidirao za predsjednika jer bi to, kako je kazao, bilo dobro za „jačanje unutarstranačke demokracije i dijaloga“.

No, drži to odgovornošću svakog člana na što ne može utjecati.

O pozajmici i statutu

Plenković je o pozajmici Prvog plinarskog društva HDZ-u, odgovorio kako se u tom slučaju ne radi samo o tome je li ta pozajmica bila zakonita, već je stvar političkog odabira od koga se i zašto ona uzima.

„Nije uobičajeno da članovi predsjedništva HDZ-a o tome nisu bili obaviješteni. Ako je tome tako, tražit ću političku odgovornost onih koji su donosili takve odluke“, poručio je. Dodao je kako će političku odgovornost tražiti od onih koji su tada vodili stranku i donosili odluke a što će moći sagledati na temelju izvješća koje je zatražio od glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića.

Plenković ističe kako se HDZ mora finansirati transparentno i u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka te svi u vodstvu stranke moraju znati na temelju čega se stranka financira.

Upitan o najavljenim izmjenama Statuta po kojem bi se smanjile ovlasti predsjednika, odgovorio je kako te izmjene nisu prioritet HDZ-a uoči vanrednih parlamentarnih izbora te će o tome razgovarati nakon izbora.

„Ne vidim nikakve potrebe da se brzo mijenja Statut uoči parlamentarnih izbora“, naglasio je.

Plenković je, upitan kakav mu je stav prema suradnji s HSP AS i Hrastom, odgovorio kako će s tim strankama razgovarati kada bude imao legitimitet predsjednika stranke te će, zajedno s Predsjedništvom, donijeti odluke je li za stranku dobro da na iduće vanredne parlamentarne izbore idu samostalno ili u različitim oblicima predizbornih koalicija.

„Tu odluku ću donijeti kada detaljno budem razgovarao sa svim partnerima“, rekao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO