Odgođeno glasanje o bezviznom režimu Kosova

Iz iskustva Slovenije mogu kazati da bi svako pomjeranje u granicama destabiliziralo regiju, kaže Tanja Fajon (EPA)

Izvjestiteljica za viznu liberalizaciju Kosova u Evropskom parlamentu, Tanja Fajon, i potpredsjednica Socijalista i Demokrata, izvijestila je evropske parlamentarce da je glasanje o uvođenja bezviznog režima građanima Kosova, zakazano za 12 juli, odgođeno za 5. septembar, navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

Fajon je kazala da “ne postoji dovoljan napredak u pogledu ispunjavanja posljednjeg kriterija, posebno ratifikacije sporazuma u vezi granice sa Crnom Gorom”.

‘Puna podrška’

“Iskreno se nadam da će kosovski parlament ratificirati ovaj sporazum što je prije moguće kako bi nakon ljetne pauze osigurala punu podršku odgovornog komiteta i zakazala glasanje za uvođenje bezviznog režima početkom jeseni”, rekla je Fajon.

Ona, kako kaže, čvrsto vjeruje da će s ratifikacijom sporazuma o granici sa Crnom Gorom, Evropski parlament dati podršku za bezvizni režim do kraja 2016. godine.

Na marginama plenarne sjednice Evropskog parlamenta u Strasbourgu, Fajon je pozvala političare na Kosovu da “ispune ovaj završni korak i otvore vrata za bezvizni režim”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije