Uposlenicima MVP-a zabranjena organizacija obilježavanja genocida

'U narednoj godini čeka nas razdoblje popravljanja odnosa sa Hrvatskom', poručio je Crnadak (Anadolija)

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne mogu učestvovati u aktivnostima vezanim za organizaciju komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, odlučio je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Kako je saopćeno iz Ministarstva, poslјednje izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koje je dao u ime organizatora, “u potpunosti suprotstavlјene jednom od glavnih spolјnopolitičkih pravaca Bosne i Hercegovine, a to je razvoj dobrosusjedskih odnosa”.

“Iako neće učestvovati u organizaciji pomenutog događaja, MVP BiH će, kroz aktivnosti svog diplomatskog protokola, asistirati ministrima i drugim visokim zvaničicima tokom njihovog boravka u BiH, u skladu sa zakonom i svojim međunarodnim obavezama”, dodaje se u saopćenju. 

“Imajući u vidu izjave gospodina Durakovića, kojima je poručio premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću da nije dobrodošao u Srebrenicu, jasno je da je na taj način ugrožen jedan od osnovnih prioriteta vanjske politike BiH, čime se nanosi ogromna šteta BiH. Pravo svakoga u BiH je da na skup koji organizuje pozove ili ne pozove bilo koga, ali je isto tako pravo i obaveza Ministarstva da ne podržava i ne pomaže organizaciji događaja koji su suprotni osnovnim prioritetima i interesima vanjske politike BiH”, kazao je Crnadak. 

On je izrazio žaljenje zbog ove odluke, rekavši da “iskreno poštuje sve nevine žrtve u Srebrenici, kao i na svim drugim stratištima u BiH”.

“Ali nisam mogao dozvoliti da MVP BiH bude dio huškačke i antieuropske atmosfere, stvorene izjavama gospodina Durakovića, čime bi se ugrozili interesi BiH i naša vanjskopolitička pozicija”, dodao je. 

Izjave Durakovića i Vučića

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je prošle sedmice da bilo ko negira da se desio genocid u ovoj bosanskohercegovačkoj opštini ne treba dolaziti 11. jula na komemoraciju i ukop žrtava.

Mediji iz Srbije su prenijeli kako je Duraković, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 11. jula, poručio čelnicima ove države da ne dolaze u Srebrenicu na 21. godišnjicu genocida.

No, on je istaknuo kako nije to rekao, već je stav Organizacionog odbora da u Srebrenici toga dana ne treba biti nijedna osoba koja negira genocid i koja može izazvati neželjena dešavanja, kao što su se desila prošle godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da je Srbija shvatila poruke iz Srebrenice i da ne želi da pravi probleme.

“Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije