Uposlenicima MVP-a zabranjena organizacija obilježavanja genocida

'U narednoj godini čeka nas razdoblje popravljanja odnosa sa Hrvatskom', poručio je Crnadak (Anadolija)
'U narednoj godini čeka nas razdoblje popravljanja odnosa sa Hrvatskom', poručio je Crnadak (Anadolija)

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne mogu učestvovati u aktivnostima vezanim za organizaciju komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, odlučio je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Kako je saopćeno iz Ministarstva, poslјednje izjave načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koje je dao u ime organizatora, “u potpunosti suprotstavlјene jednom od glavnih spolјnopolitičkih pravaca Bosne i Hercegovine, a to je razvoj dobrosusjedskih odnosa”.

“Iako neće učestvovati u organizaciji pomenutog događaja, MVP BiH će, kroz aktivnosti svog diplomatskog protokola, asistirati ministrima i drugim visokim zvaničicima tokom njihovog boravka u BiH, u skladu sa zakonom i svojim međunarodnim obavezama”, dodaje se u saopćenju. 

“Imajući u vidu izjave gospodina Durakovića, kojima je poručio premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću da nije dobrodošao u Srebrenicu, jasno je da je na taj način ugrožen jedan od osnovnih prioriteta vanjske politike BiH, čime se nanosi ogromna šteta BiH. Pravo svakoga u BiH je da na skup koji organizuje pozove ili ne pozove bilo koga, ali je isto tako pravo i obaveza Ministarstva da ne podržava i ne pomaže organizaciji događaja koji su suprotni osnovnim prioritetima i interesima vanjske politike BiH”, kazao je Crnadak. 

On je izrazio žaljenje zbog ove odluke, rekavši da “iskreno poštuje sve nevine žrtve u Srebrenici, kao i na svim drugim stratištima u BiH”.

“Ali nisam mogao dozvoliti da MVP BiH bude dio huškačke i antieuropske atmosfere, stvorene izjavama gospodina Durakovića, čime bi se ugrozili interesi BiH i naša vanjskopolitička pozicija”, dodao je. 

Izjave Durakovića i Vučića

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je prošle sedmice da bilo ko negira da se desio genocid u ovoj bosanskohercegovačkoj opštini ne treba dolaziti 11. jula na komemoraciju i ukop žrtava.

Mediji iz Srbije su prenijeli kako je Duraković, predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 11. jula, poručio čelnicima ove države da ne dolaze u Srebrenicu na 21. godišnjicu genocida.

No, on je istaknuo kako nije to rekao, već je stav Organizacionog odbora da u Srebrenici toga dana ne treba biti nijedna osoba koja negira genocid i koja može izazvati neželjena dešavanja, kao što su se desila prošle godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da je Srbija shvatila poruke iz Srebrenice i da ne želi da pravi probleme.

“Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO