Salkić: Negatori genocida ne smiju kritizirati žrtve

Nedopustivo je da Dodik putem medija napada 'Majke Srebrenice', poručuje Salkić (Arhiva)
Nedopustivo je da Dodik putem medija napada 'Majke Srebrenice', poručuje Salkić (Arhiva)

Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić i Organizacioni odbor za obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici osudili su istupe predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegove kritike upućene članicama udruženja “Majke Srebrenice”.

“Negatori genocida nemaju pravo držati moralne pridike žrtvama genocida. Za sve nas koji smo preživjeli genocid, negiranje je samo produžetak činjenja genocida”, poručeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

Organizacioni odbor, koji okuplja predstavnike Islamske zajednice, Memorijalnog centra, Opštine Srebrenica, organizacija demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, logoraša i udruženja srebreničkih majki, smatra uvredom za sve žrtve genocida u Srebrenici Dodikove izjave u kojima se srebreničke majke karakteriziraju kao “političko udruženje koje promoviše političko rješenje”.

Dodik je u nedjelju kazao u intervjuu za Politiku: “Majke Srebrenice je udruženje koje treba da oplakuje žrtve i ja to razumijem. Ali te majke su krenule u politiku. Oni su političko udruženje koje promoviše političko rješenje. Tako se moglo desiti da jedna dobra namjera premijera Vučića da prošle godine ode u Potočare bude protumačena kao da im je neko ‘ukrao’ prošlogodišnju komemoraciju”.

Ohrabrujući znaci

Salkić navodi da je dolazak srpskih političara u Srebrenicu prošle godine bilo ohrabrenje da se došlo do kretanja ka normalizaciji odnosa, ka prestanku negiranja genocida i ka suočavanju sa prošlošću, koje je neophodno za budućnost.

Dodaje da su srpski političari nastavili negirati genocid i time sebi sami zatvorili vrata Potočara, ali su zaustavili i neke važne procese koji su se počeli odvijati.

“Majke su imale toliko snage i tolerancije da pređu preko svega što su Srbija i RS učinili ili nisu učinili u Srebrenici. Prihvatile su dolazak srpskih političara vjerujući da je to korak u budućnost. Ali, nažalost, negiranje genocida je nastavljeno”, ocijenio je Salkić.

On ističe da je zabrinjavajuće da prvi ljudi Srbije i RS-a posljednjih dana otvoreno verbalno napadaju članice udruženja “Majke Srebrenice” te da je to svojevrsna poruka koja Bošnjacima mnogo govori i koju moraju dobro upamtiti.

“Nedopustivo je da Milorad Dodik, koji ima obavezu da kao predsjednik entiteta vodi brigu o žrtvama i da im pomaže, putem medija napada ‘Majke Srebrenice’, da ih uči kako da se ponašaju i kako da govore. Dodik bi imao mnogo šta naučiti od njih, prije svega da treba poštivati mrtve, da treba poštivati žrtve, da treba poštivati Međunarodni sud koji je dokazao genocid u Srebrenici”.

Da se nije desio genocid u Srebrenici, danas ne bi ni postojalo Udruženje “Majke Srebrenice”, ocijenio je potpredsjednik RS-a.

‘Napad na majke’

“Nažalost, nakon sve izraženije diskriminacije Bošnjaka, sada se prvi čovjek RS-a obrušio i na ‘Majke Srebrenice’, iskazujući svoja pravila življenja u ovom entitetu i prijetnje da se one ne trebaju baviti politikom. Neprimjereno je da u slobodnoj i demokratskoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina visoki zvaničnik poput predsjednika Dodika određuje nekome kako će da živi i šta će da govori. To pokazuje u kakvom sistemu živimo, pod pritiscima i u stalnoj diskriminaciji.”

Salkić je rekao da je Dodik, “ljut zbog uskraćivanja gostoprimstva delegaciji iz Srbije od strane ‘Majki Srebrenice'”, rekao da 11. jula u Potočarima neće biti niko od zvaničnika manjeg bh. entiteta te naglasio da to nije istina.

“Kao potpredsjednik entiteta bit ću u Potočarima, klanjat ću dženazu i poklonit ću se žrtvama genocida. Sa mnom će biti hiljade onih koji priznaju genocid i suosjećaju sa žrtvama genocida. U Potočarima neće biti oni koji negiraju genocid i druže se sa ratnim zločincima, finansijski ih pomažu i nagrađuju, dajući po njima imena javnim ustanovama. Takvi i nisu zaslužili da uđu u Memorijalni centar Potočari. Za njih će se potruditi historija da završe tamo gdje pripadaju”, kazao je Salkić.

‘Dobre namjere nisu dovoljne’

Organizacioni odbor odluku udruženja “Majke Srebrenice” da se ovogodišnja komemoracija zatvori za sve one koji negiraju činjenice o genocidu smatra ne samo opravdanom već i neophodnom, s obzirom, kako se navodi, “na tenzije koje je prošle godine izazvalo u Potočarima prisustvo onih koji naše najsvetije mjesto posjećuju bez hrabrosti da stvari nazovu pravim imenom”.

“Vrijeme je da Milorad Dodik i njemu slični shvate da ‘dobre namjere’ nisu dovoljne i da je došao trenutak da čitav vrh entiteta RS-a konačno javno ponovi ono što je već 2007. godine rekao sam Dodik:  ‘Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica'”, poručuju iz Odbora.

“Licemjernim smatramo riječi Milorada Dodika koji se navodno protivi ‘politizaciji’, dok je on sam upravo na politizaciji izgradio čitavu svoju političku karijeru. Čovjek koji je kukavički odlučio da se zbog lične koristi odrekne istine, nema pravo da dijeli savjete hrabrim ženama koje već 21 godinu traže posmrtne ostatke svojih očeva, muževa i sinova. Svi oni koji se ne žele ograditi od ratnog nasljedstva Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića moraju biti svjesni da su njihovi sitnopolitikantski pokušaji da nas ušutkaju uzaludni, te da se majke nikad neće odreći borbe za istinu o sudbini svojih najmilijih”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO