I Kovač odustao od kandidature za šefa HDZ-a

Miro Kovač je objasnio kako bi njegova kandidatura dovela do polarizacije u stranci (EPA)
Miro Kovač je objasnio kako bi njegova kandidatura dovela do polarizacije u stranci (EPA)

Tehnički ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi Hrvatske i međunarodni tajnik Hrvatske demokratske zajednice Miro Kovač izjavio je u ponedjeljak kako se neće kandidirati za predsjednika stranke, objasnivši kako bi njegova kandidatura dovela do polarizacije u stranci.

“S obzirom na ozračje u stranci i u široj javnosti, moja bi kandidatura dovela do polarizacije unutar HDZ-a. Ja to ne želim, na to nemam pravo. Interesi stranke su ispred mojih osobnih ambicija. Neću se kandidirati za predsjednika i želim da iskoristimo to vrijeme za promidžbu unutar stranke, za pripreme za parlamentarne izbore”, rekao je on novinarima ispred središnjice HDZ-a, u kojoj zasjeda Predsjedništvo stranke.

Naglasio je kako HDZ mora pobijediti na parlamentarnim izborima, a svoje podupiratelje pozvao da svoj entuzijazam usmjere ka ostvarenju tog cilja.

Negira nagovaranje na odustajanje

“To je najvažnija stvar i tome ću se i osobno posvetiti”, poručio je, prenosi Hina.

Na pitanje podupire li predsjedničku kandidaturu europarlamentarca Andreja Plenkovića, uzvratio je: “Molim sve svoje prijatelje, sve one koji su me podržavali, koji su me ohrabrivali da se kandidiram, da se usmjerimo na parlamentarne izbore, sada moramo pobijediti. Ako bude samo jedan kandidat, znači da ćemo tog jednog kandidata podržati, to je najvažnija stvar.”

Odbacio je tumačenja da ga je netko nagovarao da odustane od kandidature, poručivši kako još od mladosti sam donosi sve odluke, iako ima puno prijatelja s različitim mišljenjima.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković tako će najvjerojatnije biti jedini kandidat za predsjednika HDZ-a.

Svi o kojima se nagađalo da će se kandidirati odustali su, a posljednji među njima aktualni ministar vanjskih poslova.

Brkić potvrdio da se neće kandidirati

Članovi Predsjedništva HDZ-a okupili su se u ponedjeljak u stranačkoj središnjici u pripremi za unutarstranačke i parlamentarne izbore, a nakon sjednice Predsjedništva očekuju se razgovori o eventualnoj izbornoj suradnji s predstavnicima Hrvatske stranke prava “dr Ante Starčević” te sastanak izbornog stožera stranke.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić novinarima je potvrdio kako se ne namjerava kandidirati za predsjedničku funkciju, a Zlatko Hasanbegović, kojega se također spominje kao mogućeg kandidata, poručio je: “Pustimo to vremenu, pokazat će se.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Tomislav Karamarko podnio je ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Razlog je niz događaja u posljednjih mjesec dana od opoziva premijera, pada hrvatske vlade i raspuštanja Sabora. Karamarko, nakon rušenja vlade nije uspio da prikupi novu većinu u Saboru i za to je, kaže, preuzeo odgovornost.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO