Počeli teći rokovi za izbore u Hrvatskoj

Političke stranke, nezavisne liste i kandidati Državnom izbornom povjerenstvu u Hrvatskoj mogu predati svoje liste kandidata za izbore koji će se održati 11. rujna.

“Pozivam sve stranke i potencijalne kandidate da nam se najave preko našeg e-maila i najave svoj dolazak kako bi izbjegli gužve prilikom predaje kandidatura”, rekao je Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva.

Vremena za to imaju dva tjedna, do 13. kolovoza. Nakon toga, Državno izborno povjerenstvo u roku 48 sati mora provjeriti i objaviti pravovaljane liste, a 16. kolovoza počinje službena izborna kampanja, koja će trajati 25 dana.

“Samo 10 mjeseci nakon parlamentarnih izbora, građani ponovno izlaze na birališta. Kome će dati svoj glas, odlučit će 11. rujna”, javila je Al Jazeerina reporterka Matea Damjanović.

Građanima dosta obećanja

Starih obećanja političara, građani su se već zasitili i traže promjene na bolje.

“Ne očekujem od ove dvije stranke ništa. Uvijek ću izaći na izbore jer su ove dvije stranke uprskale i od toga nema ništa. Treba mijenjati nešto, neku drugu stranku, drugu osobu, neke mlađe ljude, koji hoće raditi, koji žele dobro našem narodu”, kaže Zagrepčanin Ivan Pavić.

“Ne znam jel’ će biti bolje. Treba se nadati da su se malo umovi popravili, da razmišljaju drukčije, da razmišljaju o ljudima ako to bude tako. Do sad je, u ovih unazad 25 godina, sve razočaranje. Uglavnom, da sam mlađi 20 godina otišao bih iz Hrvatske, jednako kao i svi mladi”, dodaje njegov sugrađanin Marijan Pećnik.

“Bojim se uopće razmišljati šta očekujemo. Nemam komentara ni prevelike nade”, napominje Zagrepčanka koja se nije predstavila.

Obaveza 40 posto žena na listama

Na devetim parlamentarnim i prvim prijevremenim izborima od osamostaljenja Hrvatske, u Sabor će biti biran 151 zastupnik. Svi oni koji na dan glasanja neće biti u mjestu prebivališta, do 31. kolovoza mogu zatražiti privremeni upis.

“Svi oni koji neće biti na mjestu prebivališta 11. rujna, već od ponedjeljka u uredima državne uprave mogu tražiti privremeni upis u neko drugo mjesto gdje će se zateći 11. rujna ili ako su u inozemstvu moraju se prethodno registrirati u nekom od naših diplomatsko-konzularnih predstavništva gdje će se održati izbori”, napominje Hojski.

Stranke koje izlaze na izbore na svojim listama moraju imati minimalno 40 posto žena. U suprotnom će ih Izborno povjerenstvo prijaviti Državnom odvjetništvu.

Izvor: Al Jazeera