Pupovac o obilježavanju Oluje: Imati obzira prema stradanju Srba

Pupovac se nada manjoj zastupljenosti poruka ratne retorike (Pixsell)

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas da se nada da će ovogodišnje obilježavanje godišnjice akcije Oluja biti drugačije nego prošle godine i da će se imati više obzira za stradanje i progon Srba, da će biti više poruka mira, a manje poruka kojima će se ponovo raspirivati ratna retorika.

Pupovac je za RTS rekao da sada nakon određenog zatišja ponovo u Hrvatskoj postoji neka vrsta divljanja, raspuštenosti i nekontrolisanih odnosa u međuetničkim i političkim okolnostima koji nisu samo posljedica kampanje, već i činjenice da institucije u toj zemlji ne pronalaze pravi način kako da se nose sa tim.

Govoreći o obijležavanju 75. godišnjice ustaških zločina koji su počinjeni u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini, Pupovac kaže da se u Glini živi bolje nego prethodnih godina, ali da je prilikom obijležavanja te godišnjice bilo „nepristojnog pljeskanja“.

Lekcija policiji i pravosuđu

“Ono što je bilo u Srbu nije vrijedno spomena. Kada država šuti, kada mediji tome daju prostora koji ne bi smjeli dati, kada se poruke koje okupljeni antifašisti ne čuju od buke i mržnje onih koji su se tamo okupili onda to izaziva zebnju, strah i zabrinutost za budućnost. Očekujemo da će policija i pravosuđe iz ovog povući određene lekcije”, naveo je Pupovac.

Kaže i da SNV sa velikom zabrintošću gleda kako će se stvari razvijati nakon što je odluke o ponovnom suđenju Branimiru Glavašu, navodeći da je problem u tome što se za stradanje Srba u Hrvatskoj tokom ratnih sukoba 1991.-1995. godine vode teški procesi koji se vrlo često završavaju kao taj.

Izvor: Agencije