Dogovor Izetbegovića i Dodika: Deblokada evropskog puta BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uspjeli su postići dogovor o mehanizmu koordinacije i kreditnom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, potvrđeno je nakon sastanka održanog u Istočnom Sarajevu.

Postignutim dogovorom bit će deblokiran evropski put BiH.

“Raspravljali smo o urgentnim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, odnosno aplikaciji za članstvo BiH u EU. Imam dobre vijesti: postigli smo dogovor o mehanizmu koordinacije, aranžmanu sa MMF-om te drugim važnim pitanjima”, potvrdio je šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark, koji je bio domaćin sastanka.

“Radili smo intenzivno na rješenju posljednjih 10-ak dana, te pomogli da se nađe dogovor između entitetskog i državnog nivoa kad je u pitanju koordinacijski mehanizam, te aranžman sa MMF-om, te riješili sva pitanja na putu BiH prema EU”, potrvdio je Izetbegović.

Dodik je potvrdio kako je već potpisano pismo namjera prema MMF-u i već upućeno u Washington.

“Uspješno smo riješili problem odlučivanja u koordinacijskom mehanizmu, te pitanje predsjedavanja i pitanja predstavljanja prema evropskim institucijama. Stvoreni su svi uslovi za prihvatanje mehanizma koordinacije. Time je završeno višemjesečno natezanje ko je u pravu, a ko nije”, rekao je Dodik.

Izvor: [Fena]

Pismo namjere je ključni dokument za odobravanje aranžmana MMF-a, a nisu ga potpisali članovi Fiskalnog vijeća BiH, Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Kao razlog navodili su zastoj na euroatlantskom putu jer je RS odbila da potpiše dva ključna dokumenta –  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Mehanizam koordinacije.

U međuvremenu, SSP je 18. jula potpisan.

Izvor: Al Jazeera i agencije