Nezaposleni doktori u RS-u traže posao

U Republici Srpskoj broj nezaposlenih mladih doktora medicine je u porastu. Prema podacima entitetskog Zavoda za zapošljavanje, trenutno ih je 187. Prije četiri godine bilo je ih 85. Zato su odlučili da se udruže u zajedničkoj borbi za posao.

Boris Tomić diplomirao je na banjalučkom Medicinskom fakultetu u septembru prošle godine. Jedan je od pet najboljih studenata te generacije, koji odnedavno rade na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a.

“Odjeljenje intenzivne medicine bio je moj prvi izbor od ponuđenih opcija, koje sam imao da biram. Radim kao ispomoć ljekarima specijalistima i svaki dan učim i stičem nova saznanja, koja će mi biti potrebna u daljem radu”, navodi Boris Tomić, ljekar Univeritetskog kliničkog centra RS-a

Boris i njegove kolege su na probnom radu, kažu u UKC-u. Potpisali su ugovore na tri mjeseca.

“Imali su i tu privilegiju da izaberu na koju će kliniku od onih na koje je planiran prijem radnika, tako da u naredna tri mjeseca će pokazati da li su za tu kliniku, za taj posao. Nakon toga će načelnici ocijeniti njihov rad”, rekla je Zvjezdana Rajkovača, pomoćnica direktora UKC RS.

Mnoge Borisove kolege su od prošle godine na birou. Među njima i Jelena Kovačević. Godinama volontira u Crvenom krstu. Često je radila tokom studiranja da bi platila školovanje.

“Mi već postajemo socijalni slučajevi. Sa svojih 30 godina mi i dalje živimo o trošku svojih roditelja ili radimo raznorazne, odnosno mi kažemo svaštarimo, raznorazne poslove da bismo preživjeli, da ne bismo opet bili na teretu svojih roditelja”, kazala je Jelena Kovačević, nezaposlena doktorica medicine.

Neformalno udruženje

Jelena i njene nezaposlene kolege osnovale su neformalno udruženje kako bi se zaposlili. Tamara Simić kaže da ih ima više od 70 iz Banjaluke, Trebinja, Prijedora i Šamca. Obratili su se Ministarstvu zdravlja, Narodnoj skupštini, predsjedniku Republike Srpske. Smatraju da ima mjesta za sve njih u entitetskim bolnicama, domovima zdravlja i ambulantama.

„Mi ćemo, koliko god budemo u daljoj mjeri i mogućnostima našim, možda malo skromnijim, da nadgledamo, pratimo i ukazujemo na sve neregularnosti koje se tiču i sumnjivih zapošljavanja, netransparentnih zapošljavanja. Znamo da ne postoje javni konkursi za zapošljavanje”, rekla je Tamara Simić, nezaposlena doktorica medicine.

Saglasnost za zapošljavanje ljekara daje Ministarstvo zdravlja RS. Poručuju da zdravstvene ustanove zapošljavaju nove radnike u skladu sa potrebama.

„Upravljanje zdravstvenim ustanovama je u nadležnosti menadžera ustanova, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nikada nije odbilo dati suglasnost za zapošljavanje medicinskog kadra, gdje god za to postoji mogućnost i potreba”, navodi se iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

„Nezaposleni doktori medicine poručuju da će sigurno u narednih godinu dana ovdje tražiti posao. Ukoliko njihova borba ne urodi plodom, kažu da neće imati drugog izbora nego da posao potraže u inostranstvu“, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO