Medicinski kanabis u hrvatskim apotekama

Lijek na bazi medicinske marihuane u Hrvatskoj je odnedavno legalno dostupan, i može da se nabavi u apotekama. Izdaje se na recept, a pacijenti ga moraju platiti. No, zbog visoke cijene, koja se, u zavisnosti od doze, može popeti i na više od 200 eura, za sada lijek još niko nije kupio.   

Kapsule medicinskog kanabisa, mogu se odnedavno pronaći na policama nekih hrvatskih apoteka.

”Dolaze kao biljni pripavak, koji je ukapsuliran u dvjie jačine, od 5 miligrama thca i cbda i 2,5 mg i 2 miligrama cbda“, kazao je Ante Orbanić, apotekar iz Gradske ljekarne Zagreb.

Iz Kanade ih je uvezao Imunološki zavod. Budući da se radi o narkotiku, u apoteci ga čuvaju strogo pod ključem. Lijek se izdaje isključivo uz recept porodičnog ljekara uz prethodnu preporuku specijaliste.

„Mora se upisat u knjigu narkotika i izdaje se na dupli recept, mora imat svoj evidencijski broj i svaki put pacijent mora doći liječniku da bi dobio recept i maksimalno se u mjesec dana smije izdat po 7,5 grama lijeka tako da čimbenik o kojem treba vodit računa“, rekao je doktor porodične medicine Dragan Soldo.

Iako postoji interes, zasad ga još niko nije kupio, a jedan od razloga sigurno je cijena. Liječenje medicinskim kanabisom ne pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, pa će ga pacijenti plaćati sami, zavisno o dozi od 160 pa do 265 eura.

”Svakako sretni smo zbog činjenice da je takav oblik dopunske terapije dostupan, no nismo zadovoljni činjenicom prvenstveno da se ta terapija naplaćuje, da se ona naplaćuje toliko skupo i na kraju krajeva nismo zadovoljni što nismo bili ni uključeni u cijeli proces samog dolaska tog lijeka u ljekarne”, navodi Tanja Malbaša, Savez društava multiple skleroze Hrvatske.

Ublažava simptome teških bolesti

Uz oboljele od multiple skleroze, lijek smiju kupiti i oboljeli od karcinoma, AIDSA i Dravetovog sindroma, no ne i pacijenti koji pate od PTSP-a.

„Još nemamo znanstvenih dokaza da bi ovaj lijek za PTSP mogao biti koristan, ali kad se ta znanstvena istraživanja u Americi dovrše mi ćemo svakako uvažiti bilo koje nove znanstvene zaključke“, rekao je Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe.

U Savezu društava multiple skleroze kažu da poznaju pacijente koji su ulje medicinskog kanabisa nabavaljali ilegalno. Iskustva su različita, nekima je pomoglo, dok kod nekih nije bilo rezultata.

‘Nekima nije pasala takva terapija osjećali su se dosta umorno, osjećali su se da su se njihove mentalne sposobnosti usporile, dok neki evo žive s takvim pripravcima već dvije tri godine”, kazala je Tanja Malbaša.

Ljekari naglašavaju kako se ne radi o spasonosnom lijeku, već pripravku koji ublažava simptome bolesti.

”To je lijek koji ublažava simptome bolesti, znači nikako nije lijek koji može pridonijeti izlječenju nekakve bolesti niti je igdje u svijetu kao takav registriran“, rekao je Dragan Soldo.

Međutim, izmjenama zakona Hrvatska se pridružila većini zemalja Evropske unije u kojima je lijek legalno dostupan, pa ga pacijenti više ne trebaju nabavljati na crnom tržištu.

Izvor: Al Jazeera